1. /
  2. Новини
  3. /
  4. ОПЕРАТИВНА ІНФОРМАЦІЯ СТАНОМ НА...

ОПЕРАТИВНА ІНФОРМАЦІЯ СТАНОМ НА 20 БЕРЕЗНЯ 2023 РОКУ ЩОДО СИТУАЦІЇ В БОЛГРАДСЬКОМУ РАЙОНІ

Шановні мешканці району! Болградська районна військова адміністрація повідомляє, що за останній тиждень загальна ситуація в Болградському районі залишається спокійною. Населення Болградського району забезпечено основними продуктами харчування, санітарно-гігієнічними засобами. Перебоїв із постачанням продуктів немає. На автозаправних станціях району перебоїв з паливом не спостерігається.

Промислові, сільськогосподарські, комунальні підприємства та об’єкти оптової та роздрібної торгівлі в Болградському районі працюють стабільно.

Банки району працюють у штатному режимі при наявності енергопостачання. Банкомати постійно поповнюються готівкою.

Лікарні району працюють у штатному режимі. Усі заклади забезпечені генераторами.

На всій території Одеської області відключення світла не відбувається.

В сільгосппідприємствах району розпочато весняно-польову компанію.

Болградська районна військова адміністрація знайомить з новелами законодавства України, які вступають у дію у березні 2023 року:

З ЦЬОГО РОКУ АГРАРІЇ СПЛАЧУВАТИМУТЬ МІНІМАЛЬНЕ ПОДАТКОВЕ ЗОБОВ’ЯЗАННЯ

Згідно Закону України від 30.11.2021 року № 1914-ІХ починаючи з 2023 року власники та користувачі земельних ділянок сільськогосподарського призначення за межами населених пунктів будуть сплачувати до бюджетів мінімальне податкове зобов’язання (далі МПЗ) за володіння землею або користування земельною ділянкою (оренда, суборенда, емфітевзис, постійне користування).

Сплачують МПЗ суб’єкти підприємницької діяльності, які є платниками податку на прибуток, єдиного податку та фізичні особи (одноосібники), які самостійно обробляють свої земельні ділянки.

Базовим роком для розрахунку МПЗ є 2022 рік.

З КВІТНЯ 2023 РОКУ ВІДПУСК ВСІХ РЕЦЕПТУРНИХ ЛІКІВ ПОЧНЕ ЗДІЙСНЮВАТИСЯ ЗА ЕЛЕКТРОННИМ РЕЦЕПТОМ. Електронний рецепт пошириться на всі готові лікарські засоби, що містяться в Державному реєстрі лікарських засобів та підлягають відпуску за рецептом лікаря.

Виписати е-рецепт зможе лікар будь-якої спеціальності державної, комунальної чи приватної клініки або ж лікар-ФОП. Для цього закладу не потрібно мати договір з НСЗУ.

З 1 БЕРЕЗНЯ ЗМІНИЛИСЯ ДОПЛАТИ ДО МІНІМАЛЬНИХ РОЗМІРІВ ВИПЛАТ ПЕНСІОНЕРАМ, ЯКІ ОТРИМУЮТЬ ПЕНСІЇ ВІДПОВІДНО ДО ЗАКОНУ УКРАЇНИ «ПРО ЗАГАЛЬНООБОВ’ЯЗКОВЕ ДЕРЖАВНЕ ПЕНСІЙНЕ СТРАХУВАННЯ».

Отже, мінімальні пенсії встановлено у таких розмірах:

– основний розмір пенсії не менше 3120 грн – для осіб,які досягли 65-річного віку, не працюють та мають повний страховий стаж 30/35 років. До цієї суми додаються надбавки і підвищення;

– загальний розмір пенсії не менше 3120грн – для осіб, яким виповнилося 80 років та мають страховий стаж 20/25 років;

– загальний розмір пенсії не менше 3000 грн – особам віком від 70 до 80 років, які мають страховий стаж 30/35 років;

– загальний розмір пенсії не менше 3000 грн – для пенсіонерів віком від 75 до 80 років, із набутим стажем 20/25 років;

– загальний розмір пенсії не менше 2760 грн – працюючим пенсіонерам віком до 70 років, які мають страховий стаж 30/35 років та особам з інвалідністю І групи.

Мінімальна пенсійна виплата пенсіонерам які не працюють, незалежно від віку, стажу та закону за яким призначено пенсію становить 2520грн.

Окрім того, з березня продовжується виплата щомісячних компенсацій для пенсіонерів наступних вікових категорій, за умови, що розмір їх пенсій не досягає 10 340 грн:

– 570 грн -пенсіонерам старше 80 років;

– 456 грн -особам віком від 75 до 80 років;

– 300 грн – віком від 70 до 75 років.

НАПИСАННЯ ПРІЗВИЩА ТА ІМЕНІ ОСОБИ ЯК В ID-КАРТЦІ, ТАК І В ЗАКОРДОННОМУ ПАСПОРТІ ГРОМАДЯНИНА УКРАЇНИ, ЗДІЙСТЮЄТЬСЯ УКРАЇНСЬКОЮ МОВОЮ З ТРАНСЛІТЕРАЦІЄЮ ЛАТИНСЬКИМИ ЛІТЕРАМИ, ЯКІ Є НЕВІД’ЄМНОЮ ЇХ СКЛАДОВОЮ

Транслітерація прізвища та імені латиницею, відповідно до вимог українського алфавіту, в паспортних документах застосовується в Україні з 2015 року.

На прохання особи під час подання заяви для оформлення паспортів, транслітерація може бути змінена і виконана відповідно до написання у раніше виданих на її ім’я паспортних документах або документах, виданих компетентними органами іноземної держави.

ПЕНСІЯ В РАЗІ ВТРАТИ ГОДУВАЛЬНИКА-ВІЙСЬКОВОСЛУЖБОВЦЯ

Верховною Радою України змінено умови призначення пенсії в разі втрати годувальника. Зміни, які відбулись в ЗУ «Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби, та деяких інших осіб» стосуються осіб, які мають право на даний вид пенсії, та розмірів пенсійного забезпечення.

Так, з урахуванням змін з 02.04.2022 року, право на пенсію по втраті годувальника за померлого військовослужбовця мають батьки та дружина (чоловік), якщо вони досягли 60 років незалежно від наявності у них страхового стажу, або є особами з інвалідністю.

Розмір такої пенсійної виплати встановлюється на рівні 30% заробітної плати померлого годувальника.

У разі, якщо військовослужбовець загинув при виконанні службових обов’язків (захисті Батьківщини), право на пенсію по втраті годувальника мають батьки та дружина (чоловік) не раніше, ніж за 5 років до досягнення віку, який дає право на призначення пенсії за віком, встановленого ч. 1 ст. 26 Закону №1058, тобто в 55 років, незалежно від тривалості страхового стажу.

Начальник Болградської РВА                               Геннадій БАМБУРА