1. /
  2. Новини
  3. /
  4. АГРАРІЇ БОЛГРАДСЬКОГО РАЙОНУ ВЗЯЛИ...

АГРАРІЇ БОЛГРАДСЬКОГО РАЙОНУ ВЗЯЛИ УЧАСТЬ У РАЙОННОМУ ОНЛАЙН-СЕМІНАРІ

Сьогодні в місті Болград пройшов районний онлайн-семінар з питань готовності сільськогосподарських підприємств Болградського району до збору ранніх зернових і зернобобових культур у 2023 році.

У семінарі взяли  участь начальник Болградської РВА Геннадій Бамбура, заступник голови Болградської РВА Дмитро Дімиров, заступник голови Болградської районної ради Володимир Романовський, т. в. о. начальника Болградського РУ ГУ ДСНС України в Одеській області Борис Міхальчан, представники Управління інспекційної діяльності в Одеській області Південного міжрегіонального управління Державної служби з питань праці Іван Ротань та Ольга Проданова, заступник начальника Болградського районного територіального центру комплектування та соціальної підтримки Анатолій Кушнир, заступник начальника Болградського РВП ГУНП В Одеській області Олексій Болотов,  керівники сільськогосподарських підприємств району та керівники структурних підрозділів райдержадміністрації.

  На початку заходу голова райдержадміністрації Геннадій Бамбура привітав учасників районного семінару та зазначив, що вже  другий рік підприємства району працюють в дуже складних умовах воєнного стану пов’язаного з агресією росії проти України, а цьогорічна компанія по збиранню ранніх зернових культур залишається як ніколи актуальним питанням для сільськогосподарських виробників Болградського району та потребує високої самоорганізації та віддачі. Адже головною метою жнив є не тільки своєчасність та якість збирання врожаю, а й збереження життя та здоров’я людей, які працюють на жнивах.  Геннадій  Васильович побажав присутнім успішної зернової кампанії та подякував за нелегку й потрібну всім нам працю.

Перед початком зернозбиральних робіт керівники сільськогосподарського виробництва всіх форм власності спільно з представниками відповідних структур мають провести певні організаційно-профілактичні заходи для недопущення випадків травмування працюючих на жнивах в умовах воєнних (бойових) дій в Україні, забезпечити протипожежний захист об’єктів сільськогосподарського призначення в період підготовки та збирання врожаю зернових культур і заготівлі грубих кормів.

Згідно плану в цілому по району необхідно зібрати  ранніх зернових, зернобобових культур та озимого ріпаку  з площі 123,6  тис. га. 

Про посилення протипожежного захисту під час збирання зберігання врожаю і заготівлі грубих кормів у 2023 році доповів Борис Міхальчан  – т. в. о. начальника Болградського РУ ГУ ДСНС України в одеській області. Він зазначив, що перед початком збиральної компанії необхідно провести протипожежні інструктажі з відповідальними особами та працівниками, а також дотримуватись вимог пожежної безпеки у період збирання врожаю. Також було наголошено на  тому, що треба дотримуватись вимог районної комісії ТЕБ та НС.

Про виконання вимог законодавства з охорони праці та трудової дисципліни під час збирання врожаю ранніх зернових та зернобобових культур в  2023 році доповів головний державний інспектор відділу з питань безпеки праці Управління інспекційної діяльності в Одеській області Південного міжрегіонального управління Державної служби з питань праці Іван Ротань. Він нагадав присутнім про основні вимоги безпеки під час виконання зернозбиральних робіт для попередження травматизму та аварій на виробництві.

Під час семінару особливу увагу було приділено питанню роз’ясненню законодавства про працю в умовах воєнного стану. З даного питання доповіла головний державний інспектор Управління інспекційної діяльності Південного міжрегіонального управління Державної служби з питань праці Ольга Проданова.

Також перед аграріями виступив начальник Болградського районного територіального центру комплектування та соціальної підтримки Олександр Дем’янов, який розповів про погодження з комендантом Болградського району проведення сільськогосподарськими підприємствами робіт у місцях знаходження інженерно-технічних та фортифікаційних споруд.

У завершені заходу голова райдержадміністрації Геннадій Бамбура подякував присутнім за участь у семінарі  та зазначив, що головною умовою проведення успішної зернової кампанії є проведення заходів збору урожаю без втрат та збереження його високих насіннєвих, продовольчих і кормових якостей при мінімальних затратах праці і коштів. Досягти таких успіхів можливо завдяки попередньому плануванню, обдуманим чітким рішенням та високому рівню організації збиральних робіт.

Учасники семінару отримали багато корисної інформації та можливість зустрітися з колегами й обмінятися досвідом.