1. /
  2. Новини
  3. /
  4. ПРОЗОРОМУ ДИПЛОМУВАННЮ МОРЯКІВ –...

ПРОЗОРОМУ ДИПЛОМУВАННЮ МОРЯКІВ – БУТИ

Сьогодні Адміністрація судноплавства отримала важливу перемогу в суді. Шостий апеляційний адміністративний суд своїм рішенням скасував ухвалу Київського окружного адміністративного суду (КОАС) та судді Балаклицького щодо постанови Кабміну №1499. Це означає, що Адміністрація судноплавства продовжить виконувати свої функції та впроваджувати реформу з дипломування моряків згідно з міжнародними стандартами.

Відповідно до постанови Адміністрація судноплавства сформувала нову комісію для дипломування моряків. Тестування стало відбуватися прозоро з урахуванням міжнародних практик та вимог, в електронній формі були встановлені чіткі критерії прийому документів. За пів року, поки працювала оновлена система, моряки отримали 2000 кваліфікаційних документів. Швидко і просто, без корупційних схем. Адміністрація судноплавства готувалася до запуску електронного дипломування – щоб звести до мінімуму людський фактор і корупційні ризики, а моряки, які знаходяться за кордоном, змогли отримувати послуги дистанційно.

Але суд заборонив Адміністрації судноплавства виконувати повноваження, що передбачені постановою №1499 і фактично заблокував процедуру прозорого дипломування моряків. Адже те що прозоро і стандартизовано до міжнародних вимог заважає тим, хто багато років звик заробляти на моряках.

Уже відсьогодні ця оновлена система запрацює і моряки знову зможуть отримувати свої кваліфікаційні документи в прозорий та законний спосіб. Вітаю команду Адміністрації судноплавства з цією перемогою, але боротьба все ще триває.

Сьогоднішнє судове рішення розблоковує діяльність Адміністрації судноплавства, а отже відкриває можливість для запуску послуг з дипломування моряків на порталі Дія. Про це оголосимо в найближчі дні.