1. /
  2. Новини
  3. /
  4. В БОЛГРАДСЬКІЙ РВА ВІДБУЛОСЯ...

В БОЛГРАДСЬКІЙ РВА ВІДБУЛОСЯ ЗАСІДАННЯ РАЙОННОЇ РАДИ З ПИТАНЬ СІМ’Ї, ГЕНДЕРНОЇ РІВНОСТІ, ДЕМОГРАФІЧНОГО РОЗВИТКУ, ЗАПОБІГАННЯ ТА ПРОТИДІЇ ДОМАШНЬОМУ НАСИЛЬСТВУ

Сьогодні під головуванням заступника голови Болградської РВА Вячеслава Кулика спільно з начальником управління соціального захисту населення Олександром Рожковим відбулося засідання районної ради з питань сім’ї, гендерної рівності, демографічного розвитку, запобігання та протидії домашньому насильству і насильству за ознакою статі, протидії торгівлі людьми, під час якого було обговорено стан проведення інформаційно-просвітницької роботи серед населення щодо нелегальної зайнятості, трудової міграції та запобіганню потрапляння в ситуації, пов’язаної з торгівлею людьми та надання соціальних послуг по зареєстрованим фактам домашнього насильства та насильства за ознакою статі в Арцизькій та Болградській міських територіальних громадах.

Завідувач сектору профорієнтації відділу надання соціальних послуг Болградської районної філії Одеського обласного центру зайнятості Алла Адам зазначила, що за 5 місяців 2023 року було проведено 51 захід щодо ризиків нелегальної зайнятості, трудової міграції в яких взяли участь 422 особи. Спільно з соціальними партнерами було проведено 7 заходів, до яких долучились 92 особи.  

За інформацією в.о. директора КУ «Центр надання соціальних послуг» Болградської міської ради Тетяни Овчиникової на сьогоднішній день в громаді вже є 20 звернень, фактів та виявлення про вчинення домашнього насильства. З цієї кількості звернень є одна постраждала дитина, сім’ю якої взято під соціальний супровід.

 Спільно зі Службою у справах дітей Болградської міської ради та співробітниками поліції було проведено у 2 кварталі 2023 року 1 рейд, в ході якого був виявлений факт фізичного домашнього насильства над дитиною. Дитину відправлено до центру соціально-психологічної реабілітації дітей Болградської районної державної адміністрації строком на 3 місяці.

Фахівці КУ «ЦНСП» систематично приймають участь у онлайн-навчаннях, лекціях, семінарах на базі Одеського обласного центру соціальних служб по запобіганню домашньому насильству.

Як зазначив директор КУ «Центр надання соціальних послуг» Арцизької міської ради Олександр Степаненко станом на 1 червня 2023 року отримано 40 повідомлень про скоєння домашнього насильства. Всім постраждалим надана відповідна допомога. Проведено змістовні роз’яснення, консультації по заходам безпеки осіб, які постраждали від домашнього насильства. Кожному кривднику письмово доведено міру відповідальності (цивільно-правова, адміністративна, кримінальна) за скоєння домашнього насильства, а також наслідки для стану здоров’я постраждалих. Особлива увага приділяється сім’ям, у яких виховуються неповнолітні діти. З ними працюємо до повного налагодження сімейних стосунків. Активно співпрацюємо в цьому із ССД міської ради та ювенальною поліцією.

Тяжких наслідків за 2022 та поточний 2023 рік в громаді не зафіксовано. В основному це психологічне домашнє насильство. Профілактична робота дає свої результати, більшість порушників(скоєння домашнього насильства) усвідомлюють про неприпустимість повторних випадків. Але є сім’ї у яких протягом року фіксується по 3-4 випадки домашнього насилля. Робота з такими порушниками проводиться постійно.

За підсумками засідання прийняті рішення: усім суб’єктам, що здійснюють заходи у сфері запобігання та протидії домашньому насильству і торгівлі людьми, продовжити роботу в даному напрямку, потрібно й надалі продовжувати взаємну співпрацю та робити взаємні кроки щодо попередження домашньому насильству, проводити превентивні заходи на ці теми, що допоможе зменшити масштаби, а то й взагалі запобігти цьому вкрай невтішному явищу.