1. /
  2. Новини
  3. /
  4. НОВИНИ ГРОМАД: В СЕЛІ...

НОВИНИ ГРОМАД: В СЕЛІ МАЛОЯРОСЛАВЕЦЬ ПЕРШИЙ ТАРУТИНСЬКОЇ ГРОМАДИ ВІДБУЛОСЬ ГРОМАДСЬКЕ ОБГОВОРЕННЯ ЩОДО ПЕРЕЙМЕНУВАННЯ НАСЕЛЕНОГО ПУНКТУ

13 грудня в сільському клубі села Малоярославець Перший зібралось чимало його мешканців щоби взяти участь у громадському обговорені з перейменування населеного пункту.

Для проведення громадського обговорення були обрані головуючий та секретар зборів мешканців села Малоярославець Перший, а також лічильна комісія.

Головуюча Олена Абрамова, секретар виконавчого комітету Тарутинської селищної ради ознайомила присутніх з нормами законодавства щодо перейменування населених пунктів.

27 липня вступив в дію Закон України № 3005-IX «Про засудження та заборону пропаганди російської імперської політики в Україні і деколонізацію топонімії», який був прийнятий Верховною Радою України 21.03.2023.

Згідно з вищеназваним Законом та ст.85 Конституції України повноваження щодо проведення перейменування населених пунктів покладено на Верховну Раду України, а місцевим органам самоврядування (у даному випадку селищній раді) надано повноваження проведення обговорення щодо пропозицій зміни назви населених пунктів.

Українському інституту національної памʼяті було доручено визначити населені пункти, назви яких містять символіку російської імперської політики. У даний перелік увійшли селища Тарутине, Березине та села Малоярославець Перший та Малоярославець Другий.

Розпорядженням Тарутинського селищного голови Сави Чернєва від 27.11.2023 №177-ОД створена робоча група з питань перейменування населених пунктів по Тарутинській СТГ, до складу якої увійшли посадові особи селищної ради, представники громадськості, депутати, викладачі історії. Відповідна комісія прийняла рішення не зважаючи на воєнний стан, провести громадські обговорення та почути пропозиції мешканців населених пунктів.

Після нетривалого обговорення мешканцями села Малоярославець Перший внесена пропозиція щодо перейменування свого населеного пункту, за що було проголосовано одноголосно.

За інформацією Тарутинської селищної ради