1. /
  2. Новини
  3. /
  4. ЩО ЗМІНИТЬСЯ В УКРАЇНІ...

ЩО ЗМІНИТЬСЯ В УКРАЇНІ З 1 ГРУДНЯ

З 1 грудня життя українців зміниться в деяких сферах. Деяким підприємцям повернуть податкові перевірки. Також зміняться правила ввезення гуманітарної допомоги, а церковні свята відзначатимуть за новим календарем.

ПЕНСІЇ ТА ПРОЖИТКОВИЙ МІНІМУМ

Пенсії в Україні в грудні перераховувати не будуть. Наступна індексація пенсій планується на березень 2024 року.

Однак доплату до пенсій отримають пенсіонери, яким протягом листопада 2023 року виповнилося 70, 75 або 80 років. Розмір надбавки буде наступним:

для пенсіонерів 70-75 років – 300 гривень;

для пенсіонерів 75-80 років – 456 гривень;

для пенсіонерів 80 років і старше – 570 гривень.

Прожитковий мінімум у грудні залишиться незмінним. Його підвищать 1 січня 2024 року – до 2920 гривень. Разом з ним зростуть і мінімальні пенсії.

ПОДАТКОВІ ПЕРЕВІРКИ БІЗНЕСУ

У грудні в Україні частково повернуть податкові перевірки для підприємців, мораторій на які діяв з початку повномасштабної війни.

Ось що зміниться в грудні і для кого повернуть планові податкові перевірки:

підприємці, які продають підакцизну продукцію;

бізнес зі сфери азартних ігор;

платники податків, які надають платіжні та фінансові послуги;

не резиденти України, які здійснюють діяльність через відокремлені підрозділи або постійні представництва.

Для ФОПів 1 і 2 групи заборона на перевірки продовжить діяти до 1 грудня 2024 року. Також відстрочка на перевірки актуальна для підприємців, податкова адреса яких знаходиться на окупованій території або в зоні бойових дій.

ЕЛЕКТРОННА СИСТЕМА РЕЄСТРАЦІЇ ВВЕЗЕННЯ ГУМАНІТАРНОЇ ДОПОМОГИ

Із 1 грудня в Україні запрацює новий цифровий механізм для ввезення гуманітарної допомоги. Почне діяти електронна система реєстрації гуманітарки.

При цьому передбачено перехідний період до 1 квітня 2024 року. Протягом цього часу можна подавати як електронні, так і паперові декларації під час завезення допомоги.

Подати декларацію онлайн можна за допомогою Автоматизованої системи реєстрації гуманітарної допомоги. Згідно з новим механізмом:

Організації, які збираються завезти гуманітарку, мають зареєструватися в системі.

Потрібно авторизуватися в ній (увійти в кабінет) за допомогою кваліфікованого електронного підпису (КЕП). Після цього організація потрапляє в Єдиний реєстр отримувачів гуманітарної допомоги.

Слід заповнити декларацію онлайн (внести в систему перелік товарів для ввезення – і декларація сформується автоматично).

Система надасть унікальний код, який потрібно повідомити під час митного оформлення товарів.

Після розподілу допомоги слід прозвітувати про її цільове використання онлайн. Потрібно внести дані в автоматизовану систему, коли і де роздано вантаж, чи є залишки та які саме (без зазначення персональних даних осіб).

Детальну інструкцію, як користуватись електронною системою, можна переглянути за посиланням.

ЗИМОВІ СВЯТА

У грудні українці відзначать великі державні та релігійні свята: Новий рік, Різдво, День святого Миколая, Собор Пресвятої Богородиці. При цьому у зв’язку з переходом на сучасний новоюліанський календар звичні дати церковних свят зміняться:

День святого Миколая 2023 – 6 грудня;

Різдвяний святвечір 2023 – 24 грудня;

Різдво 2023 – 25 грудня;

Собор Пресвятої Богородиці 2023 – 26 грудня.

Додатковий вихідні на Різдво та Новий рік цього року скасовуються через дії воєнного стану. Однак керівники приватних компаній на свій розсуд можуть надати вихідний співробітникам.