1. /
  2. Новини
  3. /
  4. ЗАСІДАННЯ ОДЕСЬКОЇ ОБЛАСНОЇ ДЕРЖАВНОЇ...

ЗАСІДАННЯ ОДЕСЬКОЇ ОБЛАСНОЇ ДЕРЖАВНОЇ НАДЗВИЧАЙНОЇ ПРОТИЕПІЗООТИЧНОЇ КОМІСІЇ

‼️З метою недопущення поширення вірусу АЧС (африканської чуми свиней) на території Одеської області та забезпечення дотримання правил біобезпеки при утриманні свинопоголів’я, в Одеській обласній державній (військовій) адміністрації, 4 грудня 2023 року пройшло засідання Державної надзвичайної протиепізоотичної комісії.

✅Під час засідання головний державний ветеринарний інспектор Одеської області Руслан Ахмадуллін доповів про епізоотичну ситуацію щодо АЧС в Україні. Так, з початку 2023 року зафіксовано 35 випадків АЧС, 11 з яких – у Київській області. В Одеській області – зареєстровано лише 1 випадок, що трапився 28 листопада 2023 року у підсобному господарстві Новосавицького психоневрологічного будинку-інтернату.

✅Голова Роздільнянської РВА Сергій Приходько доповів про вжиті заходи з ліквідації, профілактики та недопущення поширення захворювання африканської чуми свиней (АЧС) на території району. Головам громад району, а також причетним було доведено план заходів з недопущення поширення вірусу. Все поголів’я свиней в підсобному господарстві будинку-інтернату піддано умертвінню безкровним способом, трупи тварин знищено шляхом спалення. Місце утримання та спалення тварин піддано дезінфекції. Також спалені інвентар, дерев’яні щити та перегородки.

‼️Рішенням ДНПК встановлений карантин буде знятий не раніше, ніж через 40 днів після проведення всіх заходів згідно з планом профілактики, недопущення поширення та ліквідації захворювання АЧС. Наразі дві робочі групи з представників Роздільнянської районної державної лікарні ветеринарної медицини працюють в неблагополучному пункті та зонах захисту та нагляду.

🐖Також під час засідання представники Південного міжрегіонального управління лісового та мисливського господарства наголосили, що на початок 2024 року популяція дикого кабана на території Одеської області складе понад 1800 голів, що в 3 рази більше норми. Відповідно, збільшення поголів’я тварин, які можуть бути хворими, є потенційною загрозою поширення хвороби на території Одещини.

🔥З урахуванням вищезазначеної інформації та з метою забезпечення стабільної епізоотичної ситуації з інфекційних хвороб тварин на території Одеської області, господарюючі суб’єкти усіх форм власності, діяльність яких пов’язана з утриманням свиней, повинні працювати у режимі «закритого типу».

Головний державний ветеринарний інспектор Одеської області Руслан Ахмадуллін наголосив на необхідності власникам тварин уважно спостерігати за станом здоров’я свинопоголів’я, щоб запобігти занесенню вірусу АЧС в господарство, та дотримуватися правил біобезпеки, що передбачає:

✅посилення контролю за переміщенням живих свиней та продукції з них;

✅недопущення переміщення живих тварин без відповідних супровідних документів;

✅недопущення стихійної торгівлі продуктами тваринного походження у невстановлених місцях;

✅проведення інформаційно-роз’яснювальної роботи серед населення про небезпеку АЧС та заходи профілактики;

🔥Лише суворе дотримання правил біобезпеки допоможе уникнути випадків захворювання та значних економічних збитків. У разі підозри щодо захворювання тварин на АЧС терміново звертайтеся до державних установ ветеринарної медицини.