1. /
  2. Новини
  3. /
  4. ПРОФІЛАКТИЧНІ ЩЕПЛЕННЯ СТАНУТЬ ЩЕ...

ПРОФІЛАКТИЧНІ ЩЕПЛЕННЯ СТАНУТЬ ЩЕ ДОСТУПНІШИМИ

Уряд дозволив фармацевтичним працівникам, які пройшли спеціальні навчання, здійснювати профілактичні щеплення в аптеках.

Про це йдеться в постанові Кабміну про внесення змін до ліцензійних умов проведення господарської діяльності з медичної практики: http://surl.li/ragyv

Тепер вакцинувати населення зможуть аптечні заклади, що мають ліцензії на провадження господарської діяльності з медичної практики й роздрібної торгівлі лікарськими засобами. Також аптеки мають відкрити медичний кабінет.

Водночас робити щеплення матимуть право ті фармацевти, які проходитимуть спеціальні щорічні навчання з питань вакцинації, правил організації і техніки проведення щеплень, а також – з набуття навичок надання домедичної допомоги при невідкладних станах.

Ця постанова набуде чинності через три місяці з моменту її опублікування, а саме з червня 2024 року.

ℹ️ У березні 2024 року 9️⃣8️⃣0️⃣0️⃣ доз вакцини проти кору, паротиту і краснухи (КПК) отримала Одеська область для проведення безоплатних щеплень для дітей за віком згідно з Національним календарем профілактичних щеплень. Кожна дитина має отримати дві дози вакцини КПК — у 12 місяців та в 6 років.

Тож перевірте, чи має ваша дитина всі необхідні щеплення відповідно до віку. Згадайте, чи отримали ви ревакцинацію упродовж останніх 10 років. Подбайте також про вакцинацію проти COVID-19 — вона не входить до Національного календаря, але також є доступною і безплатною. Вкрай важливо надолужити пропущені щеплення якомога швидше незалежно від того, скільки минуло часу.

Зверніться до терапевта, сімейного лікаря чи педіатра — спеціаліст допоможе вам скласти індивідуальний графік щеплень.

Міністерство охорони здоров’я України