1. /
  2. Новини
  3. /
  4. МОБІЛІЗАЦІЯ В УКРАЇНІ: ЩО...

МОБІЛІЗАЦІЯ В УКРАЇНІ: ЩО ЗМІНІТЬСЯ З 1 ЛИПНЯ

На початку липня в Дії планують запустити бронювання військовозобов’язаних. Наразі, щоби забронювати співробітника, роботодавцю необхідно подавати заяви в паперовому вигляді, збирати підписи та тижнями чекати на результат.

– Дія це змінить. Процес буде швидким, прозорим і без людського фактора, а результат — за годину, – зауважив міністр цифрової трансформації Михайло Федоров.

На першому етапі, забронювати своїх співробітників онлайн зможуть критично важливі підприємства та компанії, які працюють на потреби Сил оборони. Керівник отримає відповідь про бронювання в Дії, а в людини оновиться про це інформація в Резерв+. До речі, наприкінці червня у Резерв+ з’явився статус бронювання від мобілізації.

На військовозобов’язаних українців у липні чекає ще одна зміна. Так, з 16 липня відправлені поштою повістки вважатимуться врученими.

– Приходить рекомендований лист, людина або під підпис отримує, або відмовляється, знову ж таки, під підпис. Або лист повертається – і тоді вважається, що його було доставлено… Якщо людини не було фізично на місці, а лист повертається, то тоді запускається механізм адміністративного правопорушення, — пояснив речник Міноборони Дмитро Лазуткін.

Належним підтвердженням оповіщення резервіста або військовозобов’язаного про виклик до районного (міського) ТЦК у разі надсилання повістки засобами поштового зв’язку вважатиметься:

• день проставлення в поштовому повідомленні позначки про відмову отримати поштове відправлення;

• день проставлення позначки про відсутність особи за адресою місця проживання, повідомленою цією особою ТЦК під час уточнення військово-облікових даних;

• день проставлення в поштовому повідомленні позначки про відмову одержати поштове відправлення;

• день проставлення позначки про відсутність громадянина за адресою задекларованого чи зареєстрованого місця проживання в установленому законом порядку, якщо ця особа не повідомила ТЦК іншу адресу місця проживання.

Детальніше про це читайте за посиланням.

У липні чоловікам, згідно з постановою № 648 Про реалізацію експериментального проєкту щодо надання адміністративних послуг громадянам України у сфері міграції за межами України, за кордоном не видаватимуть паспорти без військових документів.

У липні військовозобов’язані чоловіки під час виїзду за кордон зможуть пред’являти QR-код військово-облікового документа.

– Зокрема, це стосується і наявності у військово-облікових документах у паперовій чи електронній формі інформації із зазначенням підстав про звільнення від мобілізації або виключення з військового обліку за станом здоров’я. Нагадаємо, з 18 травня це є додатковою умовою перетину кордону окремих категорій громадян, – зауважив речник Державної прикордонної служби України (ДПСУ) Андрій Демченко.

Крім того, з 1 липня українські студенти-заочники та ті, хто здобуває другу або третю вищу освіту, можуть бути мобілізовані.

Про це йдеться в новій редакції закону про мобілізаційну підготовку та мобілізацію, який набрав чинності 18 травня 2024 року.

Йдеться про здобувачів освіти:

• які навчаються заочно;

• хто здобуває другу (бакалаврат) чи третю (магістратура) вищу освіту;

• хто здобуває освіту за рівнем, нижчим за вже отриману.