1. /
  2. Новини
  3. /
  4. НОВИНИ ГРОМАД: БОЛГРАДСЬКІ ПРЕДСТАВНИКИ...

НОВИНИ ГРОМАД: БОЛГРАДСЬКІ ПРЕДСТАВНИКИ ОБГОВОРИЛИ ІДЕЮ СТВОРЕННЯ ОВК “ВОДА.ЖИТТЯ”

23 липня по за ініціативою депутатки Одеської обласної ради Алли Стоянової та за підтримки членів правління організації ОВК «ВОДА.ЖИТТЯ» Михайлини КарапуліноїЇ, Миколи Ратушенко, керівництва Суворовської селищної ради Олега Босікевича, Інни Мушиєвої, Ірини Пукалової було організовано зустріч з головою Болградської міської ради Сергієм Димитрієвим, заступником голови Болградської районної адміністрації Олександром Іордановим, керівником Болградського міжрайонного управління водного господарства Михайлом Балєвим, представниками фермерських господарств та агрохолдінга Болградської громади.

Також до складу запрошеної делегації увійшли заступник Болградського міського голови Андрій Гарвалов, інспектор з питань транспорту, зв’язку, екологічної безпеки та агропромислового сектору Болградської МР Катерина Демирова.

Темою зустрічі був обмін досвідом успішного створення організації водокористувачів (ОВК) на прикладі ОВК “ВОДА.ЖИТТЯ”.

На початку зустрічі Михайлина Карапуліна ознайомила з системою меліорації Суворовської зрошувальної системи (Одеської області), розповіла про передумови та ідею створення ОВК “ВОДА.ЖИТТЯ”. Присутні мали можливість побачити працюючу інженерну систему, яка подає воду на прикладі насосної станції НС-1, насосної станції підкачки НСП-1, НСП-2 та НСП-6, яка складається безпосередньо з самих станцій та накопичувальних резервуарів, в які закачується вода для подальшого транспортування.

Також, в ході зустрічі Алла Стоянова на прикладі дослідного поля розповіла про пілотний проєкт вирощування бавовни, рису та кукурудзи з застосуванням крапельного зрощування. При позитивних результатах врожаю бавовни, має порушитися питання на державному рівні, щодо можливості впровадження промислового вирощування бавовни в південній частині України.

Після ознайомлення з комплексом господарства, відбувся круглий стіл, до якого долучився голова Суворовської громади Олег Босікевич. В ході розмови у присутніх була можливість ретельніше дізнатись про створення ОВК та поставити запитання, щодо кроків створення ОВК та проблем, які можуть з’явитись під час його створення.

У грудні 2023 року відповідно до Закону України «Про організації водокористувачів та стимулювання гідротехнічної меліорації земель» у рамках меліоративної реформи Держрибагентством було передано у власність ОВК «ВОДА.ЖИТТЯ» об’єкти інженерної інфраструктури Суворовської зрошувальної системи.

Це дало змогу землекористувачам, які є членами згаданої ОВК, повноцінно господарювати, управляючи переданими об’єктами. Зокрема, залучати інвестиції, впроваджуючи нові енерго- і водоощадливі технології та раціональніше використовувати водні ресурси, підвищуючи врожайність і конкурентоспроможність української аграрної продукції у світі.

“ВОДА.ЖИТТЯ” стала першою в Україні, яка змогла прийняти систему на баланс від державного управління водного господарства, тому можна сміливо сказати, що саме ця організація є першопрохідником у реалізації Закону України «Про організації водокористувачів та стимулювання гідротехнічної меліорації земель».

За словами Михайлини Карапуліної, втілення реформи меліорації в Суворовській громаді мабуть було б не можливо, якби не залучення іноземних грантів, які представила програма USAID АГРО. Завдяки залученню гранту ОВК отримала 11 сучасних енергоощадних насосів, які мають змінити застаріле обладнання та суттєво зменшать енергоспоживання. Також завдяки гранту буде впроваджено ряд заходів, які будуть направлені на модернізацію зрошувальної системи.

По закінченню зустрічі Болградський міський голова Сергій Димитрієв від імені делегації подякував за запрошення, інформативну зустріч, конструктивний підхід до такої важливої теми як меліорація, особливо зараз, коли панує спека та наше сільське та фермерське господарство потребує великої уваги.

Отримана інформація та обговорення стали цінним джерелом знань, які допоможуть у подальшій роботі, та висловив слова вдячності за співпрацю.

При створенні статті були використані наступні джерела:

https://www.pl.darg.gov.ua/_ovk_voda_zhittja_modernizuje… Фото

https://www.facebook.com/profile.php?id=61556789250610 “ВОДА.ЖИТТЯ”

За інформацією Болградської міської ради