1. /
  2. Новини
  3. /
  4. ВОДІЇВ, ЯКІ ПЕРЕБУВАЮТЬ У...

ВОДІЇВ, ЯКІ ПЕРЕБУВАЮТЬ У РОЗШУКУ, З 16 ЛИПНЯ ПРИМУСОВО ДОСТАВЛЯТИМУТЬ ДО ТЦК

Починаючи з 16 липня 2024 року, українські поліцейські отримають право примусово доставляти до ТЦК та СП водіїв, які перебувають у розшуку через несвоєчасне оновлення даних військового обліку.

Відповідно до нового закону про мобілізацію та військовий облік, який набув чинності 18 травня 2024 року, всі військовозобов’язані чоловіки в Україні (віком від 18 до 60 років) повинні оновити свої військово-облікові дані до 16 липня цього року. Це можна зробити, зокрема через додаток “Резерв+” або в ЦНАП.

Якщо військовозобов’язані не оновлять інформацію про себе до 16 липня 2024 року, їх вважатимуть такими, що ухиляються від мобілізації. Це призведе до тимчасових обмежень у деяких правах, зокрема у праві керування транспортними засобами.

Начальник ТЦК має подати відповідну позовну заяву до суду. Проте перед цим ТЦК та поліція повинні вжити заходів для оновлення військово-облікових даних. Позовну заяву на тимчасову заборону керування автомобілем можна подати лише у випадку, якщо поліція не змогла доставити ухилянта до ТЦК.

Також з 16 липня можливе примусове супроводження військовозобов’язаних для постановки на військовий облік. Поліція застосовуватиме адміністративний арешт до тих, хто перебуває у розшуку, і примусово доставлятиме їх до ТЦК для уточнення військово-облікових даних.

На практиці це означає, що в Україні поліцейські мають право зупиняти автомобілі та перевіряти документи, включаючи військовий квиток. Співробітники ТЦК також можуть перевіряти на блокпостах у військовозобов’язаних чоловіків наявність військового квитка та вручати повістки. Відповідно до нового закону про мобілізацію, поліцейські мають право примусово доставляти військовозобов’язаних, які перебувають у розшуку, до ТЦК для уточнення військово-облікових даних. Це стосується й водіїв.

Також новий закон про мобілізацію регламентує обов’язки щодо військово-транспортного забезпечення під час воєнного стану. Він дозволяє за потреби вилучати автомобілі та інший транспорт на користь Збройних Сил України. У фізичних осіб можуть вилучити транспортний засіб для української армії, якщо у них є кілька таких у власності. Вилучати можуть лише ті транспортні засоби, які підходять для використання на фронті або в прифронтових зонах.