1. /
  2. Новини
  3. /
  4. ЗАСІДАННЯ НАДЗВИЧАЙНОЇ ПРОТИЕПІЗООТИЧНОЇ КОМІСІЇ...

ЗАСІДАННЯ НАДЗВИЧАЙНОЇ ПРОТИЕПІЗООТИЧНОЇ КОМІСІЇ БОЛГРАДСЬКОЇ РВА

Засідання пройшло під головуванням начальника Болградської РВА Михайла Шарафаненка за участю заступників голови Болградської РВА, керівників структурних підрозділів Болградської РВА, представників ДСНС, Держпродспоживслужби.

Під час засідання в.о. начальника Болградського районного управління Головного управління Держпродспоживслужби в Одеській області Олена Радулова доповіла про вжиття застережливих заходів з метою недопущення занесення збудника чуми дрібних жуйних на територію Болградського району Одеської області.

Було зазначено, що згідно з офіційною інформацією Всесвітньої організації охорони здоров’я тварин (WOAН) та Європейського Союзу (через інформаційну систему нотифікації хвороб тварин – ADIS) на території Румунії в повіті Тулча на фермі з поголів’ям 51119 овець зареєстровані випадки захворювання тварин на чуму дрібних жуйних. Спалах зареєстровано на відстані близько 50 км від кордону з Україною.

Чума дрібних жуйних – контагіозна вірусна хвороба овець і кіз з гострим та підгострим перебігом, яка характеризується гарячкою, виразковими ураженнями слизової оболонки ротової порожнини, геморагічним гастроентеритом, ураженням лімфоїдної системи і розвитком пневмонії.

Значних економічних збитків завдає чума дрібних жуйних вівчарству і, здебільшого, козівництву, адже захворюваність у первинних вогнищах може досягати 100% за високого рівня летальності (100%).

Профілактика цього захворювання ґрунтується на ретельному ветеринарному нагляді за тваринами, які надходять із-за кордону.

Враховуючи вищезазначене, з метою мінімізації ризиків занесення та розповсюдження збудника чуми дрібних жуйних на території Болградського району було прийнято рішення про посилений контроль щодо ДРХ, а також проведення інформаційно-роз’яснювальної роботи серед населення.

Голова Болградської РВА Михайло Шарафаненко звернув увагу присутніх, що у разі виявлення підозри щодо захворювання тварин чи у разі незвичної поведінки тварин, у випадку масової загибелі, необхідно терміново сповістити спеціалістів державної ветеринарної служби.

За результатами засідання комісією надані відповідні доручення головам міських, селищних та сільських рад району, керівникам структурних підрозділів Болградської РВА та територіальним органам виконавчої влади району.