1. /
  2. Новини
  3. /
  4. НОВИНИ ГРОМАД: В БОЛГРАДІ...

НОВИНИ ГРОМАД: В БОЛГРАДІ ВІДБУВСЯ V ФЕСТИВАЛЬ НАЦІОНАЛЬНИХ КУЛЬТУР BOLGRAD ETHNO FASHION – 2024

Яскравою культурною подією відзначилась минула субота в Болграді. На сцені КЗ «Центр культури та дозвілля» Болградської міської ради відбувся V-й ювілейний Фестиваль національних культур Bolgrad Ethno Fashion – 2024, в якому взяли участь представники із з різних куточків багатонаціональної Бессарабії.

А саме:

Народний ансамбль пісні й танцю «Ізвор» Городненської громади, кер. Євгенія Шлопак

– Народний фольклорний колектив «Радість» село Залізничне, кер. Галина Бірюкова

– Танцювальний колектив «Реліндія» Каракуртський БК, кер. Ганна Желяскова

– Народний ансамбль болгарського фольклорного танцю «Бессарабія», кер. Петер Дімітров

– Творчий колектив КУ «Обласний центр гагаузької культури», кер. Ольга Кулаксиз

– Народний ансамбль танцю «Ізворче», кер. Тетяна Стерич

– Танцювальний колектив «Киврак Оюн», кер. Мар’яна Брату

– Обласний заклад «Болградська гімназія ім. Раковського»

– Учасниці показу з приватної колекції Олени Георгієвої с. Оксамитне

– ТС «ОнгЪл», кер. Серафим Савченко

– Учасниці показу з приватної колекції мешканки села Василівка, Болградського району – пані Сусліної

– Творчий колектив «Табашко Коледарче», кер. Прасковія Цоєва

– КУ «Обласний центр Болгарської культури» в м. Болград

– Зразковий ансамбль танцю «Натхнення», кер. Вікторія Алавацька

Розпочався захід з хвилини мовчання, якою присутні вшанували пам’ять загиблих українців. Після чого для відкриття фестивалю на сцену піднявся Болградський міський голова Сергій Димитрієв.

«Хоча фестиваль відзначає свій перший ювілей, лише вдруге ми маємо можливість провести його у форматі офлайн. Через пандемію та російське вторгнення в Україну нам довелося відмовитися від живого спілкування протягом трьох попередніх років. Тож сьогоднішня зустріч набуває для нас ще більшого значення. Адже «Болград Етно Фешн» несе надзвичайно важливу місію — збереження та популяризацію нематеріальної культурної спадщини Болградщини, яка об’єднує різноманітні етноси та традиції Бессарабії. А сьогодні, у ці нелегкі часи, наш фестиваль має ще одне важливе завдання — підтримати наших захисників. У рамках заходу проводиться благодійний ярмарок, кошти з якого будуть передані на підтримку Збройних Сил України. Ваша участь у цій благодійній ініціативі — це не просто допомога, а справжній прояв єдності та небайдужості до майбутнього нашої країни. Хочу висловити щиру подяку всім, хто доклав чимало зусиль, щоб цей фестиваль відбувся. Це – Центр культури та дозвілля Болградської міської ради та відділ культури, туризму, молоді та спорту Болградської міської ради.

А також всім учасникам, які, я впевнений, своєю творчістю та ентузіазмом зроблять його яскравим і незабутнім», – зазначив в своїй вітальній промові Сергій Димитрієв, надавши старт дійсно яскравій події, що розпочалась з дефіле в національних костюмах.

Показ складався з трьох блоків – демонстрації автентичних, фольклорних та стилізованих костюмів, що супроводжувалося розповіддю про кожне унікальне вбрання українців, болгар, албанців, гагаузів Бессарабії.

Але, окрім дефіле, яке не залишило нікого байдужим, учасники фестивалю підготували ще й масштабні, чаруючі фольклорно-обрядові дійства! Все це гармонійно перепліталося з концертними номерами у виконані танцювального колективу «Маргаритки» та Олени Бурукової, студії «Флай-йога» (кер. Світлана Ільчук), вокального колективу «Жарава» (кер. Олег Згардан), Народного ансамблю болгарського фольклорного танцю «Бессарабія» (кер. Петар Дімітров), вокального колективу «Горлиця» (кер. Олег Згардан) та гостя фестивалю, учасника шоу “Голос країни” Сергія Нейчева.

Майже три години, що йшов фестиваль, пролетіли непомітно. Завершився захід не менш феєричною церемонією нагородження учасників дипломам та статуетками, яку провела директорка КЗ “Центр культури та дозвілля” Болградської міської ради Ольга Коршок.

“Я дужу вдячна кожному з учасників за те, що ви змогли подарувати нам таке свято. Я дякую Збройним силам України, завдяки яким ми сьогодні змогли поринути в наше барвисте минуле та набратися сил та віри в нашу Перемогу. До нових зустрічей»”, – побажала Ольга Коршок.

Наприкінці фестивального вечора учасники заходу разом з глядачами закружляли в одному дружному хоро.

Додамо, що паралельно з фестивалем в фойє Центру культури та дозвілля проходив благодійний ярмарок на підтримку ЗСУ.

За інформацією Болградської міської ради