1. /
  2. Новини
  3. /
  4. ОБЕРЕЖНО. В ОДЕСЬКІЙ ОБЛАСТІ...

ОБЕРЕЖНО. В ОДЕСЬКІЙ ОБЛАСТІ ЗАРЕЄСТРОВАНО ВИПАДКИ #ОТРУЄННЯ_ГРИБАМИ

У поточному році, а саме у жовтні, серед населення Одеської області зареєстровано два випадки отруєння дикорослими грибами з п’ятьма постраждалими, двоє з яких – діти віком дев’яти років. Отруєння зареєстровані у мешканців сіл Левадівка Березівського району (троє дорослих) та Лиманське Ізмаїльського району (двоє дітей). Обидва випадки отруєнь обумовлені вживанням дикорослих грибів, зібраних та приготованих самими постраждалими. У другому випадку діти з’їли гриби, які зібрали та обсмажили на вогнищі у лісосмузі поблизу села.

З метою недопущення виникнення отруєнь грибами серед населення спеціалістами Березівського та Ізмаїльського районного управлінь Головного управління Держпродспоживслужби в Одеській області на адресу голів 22 територіальних громад направлено листи щодо заходів з профілактики отруєнь грибами з відповідною пам’яткою для розміщення на сайтах громад; направлено інформації та пам’ятки на адресу керівників відділів освіти територіальних громад та керівників закладів освіти для проведення занять з питань профілактики отруєнь грибами серед школярів. Директорам агропродовольчих ринків направлено листи щодо недопущення реалізації дикорослих грибів, які не пройшли ветеринарно-санітарну експертизу. Проведено санітарно-освітню роботу з хворими з питань профілактики харчових отруєнь, зокрема отруєнь грибами.

❗ Рекомендуємо дотримуватися основних порад щодо профілактики отруєнь грибами.

◾ Під час збирання грибів врахуйте наступні рекомендації:

▪️ ніколи не збирайте дикорослих грибів, якщо не маєте чітких знань щодо їх безпечності, особливо остерігайтеся пластинчатих грибів (пластинки на нижній частині шапинки гриба), краще збирайте трубчасті (шапинка таких грибів знизу нагадує губку);

▪️ не збирайте старих, перезрілих або дуже молодих грибів, у яких нечітко виражені морфологічні ознаки, а також тих, що ростуть поблизу швидкісних трас промислових об’єктів, сміттєзвалищ, на забруднених, зокрема радіаційно, територіях – гриби всотують і накопичують шкідливі речовини;

▪️ під час посухи грибів краще не збирати взагалі, тому що у спекотну погоду змінюється обмін речовин в організмі гриба – втрата води та накопичення токсинів;

▪️ уважно перевірте зібрані гриби перед тим, як починати готувати страву або робити заготівлі;

▪️ не вживайте сирих грибів.

◾ Ще декілька порад:

▪️ Вибирайте штучно вирощені печериці та гливи, що реалізують в магазинах або ж на спеціалізованих ринках, де вони проходять відповідний контроль.

▪️ В жодному разі не купуйте гриби, що продаються вздовж автомобільних шляхів та на стихійних ринках, а також у інтернет-мережі.

▪️ Не годуйте грибами чи стравами з них дітей до 12 років, не рекомендовано вживати гриби людям старшого віку, вагітним, матерям, які годують груддю. У грибах міститься багато азотних речовин, білків, а також значна кількість клітковини та хітину, які майже не перетравлюються, що робить навіть їстівні гриби важко засвоюваним продуктом. Тому не рекомендовано їсти страви з грибів людям, які мають хронічні захворювання шлунково-кишкового тракту (гепатит, холецистит, панкреатит, виразкова хвороба шлунку та дванадцятипалої кишки), щоб не загострити хронічну патологію.

❗ Звертаємо увагу дорослих. Вчить дітей тому, що не слід навіть брати у руки дикорослі гриби, не показавши їх дорослим, бо вони можуть бути отруйними.

🚑 Якщо після споживання грибів почуваєтесь погано чи помітили ознаки отруєння (біль у животі, нудота, блювота, слабкість, головний біль, галюцинації) у своїх близьких, негайно викликайте «швидку допомогу»!