1. /
  2. Новини
  3. /
  4. СУБ’ЄКТАМ ПРОБАЦІЇ РОЗПОВІДАЛИ ПРО...

СУБ’ЄКТАМ ПРОБАЦІЇ РОЗПОВІДАЛИ ПРО ПРОФІЛАКТИКУ ТУБЕРКУЛЬОЗУ

04 жовтня 2024 року у Болградському районному секторі філії Державної установи «Центр пробації» в Одеській області разом з фахівцем соціальної роботи КУ «Центр надання соціальних послуг» Болградської міської ради Валерією Касап було проведено захід на тему: «Профілактика туберкульозу».

Метою проведення заходу було ознайомлення зі складовими профілактики туберкульозу: здоровий спосіб життя; дотримання правил особистої гігієни, особливо при спілкуванні з хворими людьми; вживання здорової збалансованої їжі; заняття спортом та фізичними вправами.

Фахівець соціальної роботи КУ «Центр надання соціальних послуг» Болградської міської ради Валерія Касап розповіла про те, що туберкульоз – це хронічне інфекційне захворювання, збудником якого є мікробактерії туберкульозу, джерелом інфікування якого є хвора людина. Особливо небезпечним для оточуючих є невилікуваний хворий, який кашляє. Відомо, що хворий з активною відкритою формою туберкульозу виділяє у зовнішнє середовище від 20 млн. до 6 млрд. мікобактерій туберкульозу. Джерелом туберкульозної інфекції можуть бути як хворі домашні, так і дикі птахи. Але інфікування від них відбувається дуже рідко.

Туберкульоз може маскуватися під різні хвороби. Однак є деякі симптоми, які дозволяють запідозрити туберкульоз. До них відносяться: постійна немотивована слабкість, підвищена втомлюваність, погіршення або відсутність апетиту, втрата ваги, тривала лихоманка (частіше з невисокими показниками температури тіла – 37,0-37,5°С), пітливість (переважно в ночі), тривалий кашель (протягом 3-х тижнів і більше), задишка, кровохаркання.

Присутнім було нагадано про те, що необхідно регулярно 1 раз на рік проходити профілактичні медичні огляди з флюорографічним обстеженням.

Вказаний захід допомагає усвідомити те, що своєчасне виявлення туберкульозу є вирішальним фактором для ефективного лікування та попередження поширення його серед людей.

Колектив Болградського районного

сектору філії Державної установи

«Центр пробації» в Одеській області