1. /
  2. Новини
  3. /
  4. ФОРМУВАННЯ ТЕРИТОРІЙ ПРИРОДНО-ЗАПОВІДНОГО ФОНДУ...

ФОРМУВАННЯ ТЕРИТОРІЙ ПРИРОДНО-ЗАПОВІДНОГО ФОНДУ ПОЧИНАЄТЬСЯ З ТЕРИТОРІАЛЬНИХ ГРОМАД

5 червня 2023 року в центрі етнографічного, сільського зеленого туризму і сімейного відпочинку Фрумушика-Нова, який розташований у Бородінській громади, відбувся круглий стіл  на тему «Формування територій природно-заповідного фонду починається з територіальних громад».

У засіданні взяли участь начальник Болградської РВА Геннадій Бамбура та заступник начальника Болградської РВА Вячеслав Кулик.

Круглий стіл проходив за участю: директора Департаменту ПЕФ Міністерства захисту довкілля та природних ресурсів України Едуарда Арустамяна, спеціалістів Департаменту екології та природних ресурсів Одеської ОВА,  голови Болградської районної ради Михайла Садаклієва, науковців з м. Київ, м. Одеса, м. Миколаїв, м. Ізмаїл, Херсонської області, співробітників національного природного парку «Тузлівські лимани» та голів територіальних громад Болградського району.

Під час проведення заходу науковці надали обґрунтування проєктів створення природно-заповідних територій. Саме створення територій та об’єктів природно-заповідного фонду є основним та найбільш ефективним механізмом охорони природних екосистем, унікальних природних територій, ландшафтів та рідкісних видів рослин і тварин.

Також учасники круглого столу ознайомились з пілотним проектом дій у Тарутинському степу –  ревайлдингом. Це прогресивний підхід до збереження природи, він передбачає повернення природних систем до стану, коли природа може дбати про себе сама.

Бородінський селищний голова Іван Кюссе виступив з  проєктом створення національного природного парку «Буджацькі степи».

Учасники круглого столу мали змогу висловити своє бачення та перспективи  створення природно-заповідних територій в громадах району.

Організатори заходу  врахували усі пропозиції присутніх щодо збереження  та економічного відновлення степних екосистем.