1. /
  2. Новини
  3. /
  4. УСІ УКРАЇНСЬКІ САЙТИ ПОВИННІ...

УСІ УКРАЇНСЬКІ САЙТИ ПОВИННІ МАТИ СТАРТОВУ СТОРІНКУ ДЕРЖАВНОЮ МОВОЮ

Усі українські сайти повинні мати стартову сторінку державною мовою. На цьому наголосив Уповноважений із захисту державної мови Тарас Кремінь в ефірі телемарафону “Єдині новини”.

“Все, що перебуває на території України у різних сферах і стосується громадян України, має бути забезпечене українською мовою. Це діяльність органів державної влади, місцевого самоврядування, освіта, сфера обслуговування, інтернет — все має бути державною. Коли ви заходите до інтернету, то стартова сторінка усіх сайтів українських має бути українською мовою. У кого цього немає, це порушення мовного законодавства, і треба сигналізувати на адресу нашого Секретаріату. Ми будемо вживати відповідних заходів реагування”, – зазначив Тарас Кремінь.

Уповноважений зауважив, що за 5 місяців 2023 року на адресу Секретаріату надійшло 1650 звернень громадян про порушення мовного Закону, третина з яких стосувалася саме відсутності стартової сторінки українською в користувацьких інтерфейсах.

“Це інтернет-магазини, сайти окремих медіа. По усіх них ми працюємо і приводимо їх до норм закону. У нас є факти накладення санкцій у вигляді попереджень або штрафів. Це абсолютно дієво”, – сказав Тарас Кремінь.

Нагадаємо, що відповідно до частини шостої статті 27 Закону “Про забезпечення функціонування української мови як державної” інтернет-представництва (в тому числі веб-сайти, веб-сторінки в соціальних мережах) органів державної влади, органів місцевого самоврядування, підприємств, установ і організацій державної і комунальної форм власності, медіа, зареєстрованих в Україні, а також суб’єктів господарювання, що реалізують товари і послуги в Україні та зареєстровані в Україні, виконуються державною мовою. Поряд з версією інтернет-представництв (у тому числі веб-сайтів, веб-сторінок у соціальних мережах), виконаних державною мовою, можуть існувати версії іншими мовами. Версія інтернет-представництва державною мовою повинна мати не менше за обсягом та змістом інформації, ніж іншомовні версії, та завантажуватись за замовчуванням для користувачів в Україні. Ця норма почала діяти з 16 липня 2022 року.