ПАМ’ЯТКА ДОНОРУ
Сталі запаси крові – це збережені життя наших людей. Завжди, але особливо зараз – під час війни.
Ми вже неодноразово писали, що донорство крові цілком безпечне та навіть корисне для здоров’я. Вся процедура займе усього годину часу, але дуже ймовірно врятує чиєсь життя.
Впевнені, ви вже прийняли для себе єдине правильне рішення і готуєтесь здавати кров. Тому сьогодні розповідаємо, як підготуватись до донації:
➱ Кров здають у першій половині дня. Напередодні варто гарненько виспатись та не перевтомлюватись.
➱ За три дні до здавання крові відмовтеся від прийому анальгетиків і аспірину, а також ліків, що їх містять (ці речовини погіршують згортання крові).
➱ За 48 годин до донації не слід вживати алкоголь та будь-які медикаменти. Якщо курите, то краще утримайтесь від цієї шкідливої звички за 2 години перед здачею крові і протягом 2 години після.
➱ Впродовж доби перед здачею крові необхідно дотримуватися нескладної дієти й відмовитись від:
‐ молочних продуктів;
‐ яєць;
‐ м’яса, ковбас, копчених виробів;
‐ смажених, солоних, гострих страв;
‐ снеків і фастфуду;
‐ шоколаду, халви;
‐ цитрусових, авакадо, бананів.
➱ Основу вашого меню мають становити складні вуглеводи: каші, макарони з твердих сортів пшениці, картопля (печена або варена) та цільнозерновий хліб. Жири краще вживати лише рослинні – м’ясо та рибу нежирних сортів. Ласувати можна фруктами чи сухофруктами, сухим печивом, солодкими сухариками.
➱ Зранку перед донацією слід легко поснідати – наприклад, кашею на воді та солодким чаєм із печивом. А от каву краще не пити ні перед процедурою, ні після.
➱ Після здачі крові, за можливості, уникайте суттєвих фізичних навантажень та не вживайте алкоголь протягом 12 годин. Вдосталь їжте і пийте побільше рідини.