1. /
  2. Новини
  3. /
  4.  СУБ’ЄКТІВ ПРОБАЦІЇ ОЗНАЙОМИЛИ З...

 СУБ’ЄКТІВ ПРОБАЦІЇ ОЗНАЙОМИЛИ З ОСОБЛИВОСТЯМИ РЕГУЛЮВАННЯ ЗЕМЕЛЬНИХ ВІДНОСИН В УМОВАХ ВІЙСЬКОВОГО СТАНУ

01 грудня 2023 року в Болградському БПД Ізмаїльського МЦ з надання БПД  разом з помічником юриста Болградського бюро правової допомоги Ізмаїльського МУ з надання БВПД  Кишлали Еммою Іванівною проведено інформаційний захід на тему: «Особливості регулювання земельних відносин в умовах військового стану».

Під час заходу Емма Іванівна розповіла про те,  що Історія розвитку земельних відносин в Україні розпочалася ще в 1992 році з прийняттям Земельного кодексу України, а також низки супутніх постанов і законів. Після прийняття Конституції України виникла необхідність гармонізувати положення Земельного кодексу з Основним Законом та вже у 2001 році Верховна Рада України прийняла нову редакцію Земельного кодексу, який і досі чинний. Крім ЗКУ, було прийнято низку супроводжувальних вузькоспеціалізованих законів, що також регулюють відносини у сфері земельного права.   

Якщо громадянин України володіє нерухомим майном, яке розташоване на неприватизованій земельній ділянці, алгоритм його дій для приватизації має бути таким – виготовлення технічної документації щодо встановлення (відновлення) меж земельної ділянки в натурі (на місцевості), що не потребує отримання окремих дозволів. Така документація може бути розроблена юридичними або фізичними особами, які володіють необхідним технічним і технологічним забезпеченням та є сертифікованими інженерами- землевпорядниками, відповідальними за якість робіт із землеустрою.  Подання клопотання до відповідного органу місцевого самоврядування (сільської, селищної чи міської ради), який передає земельні ділянки комунальної власності у власність відповідно до повноважень.

Емма Іванівна розповіла про те що, документами, що підтверджують наявність у громадянина права користування земельною ділянкою, можуть бути:

  • договори про надання в безстрокове користування земельної ділянки

для будівництва індивідуального житлового будинку, акт відводу

земельної ділянки в натурі, на підставі таких договорів провадилась

реєстрація будинків і домоволодінь у містах і селищах міського типу.

  • записи в земельно-шнурових книгах сільськогосподарських

підприємств і організацій, записи в погосподарських книгах сільських

рад, записи в реєстрових книгах виконавчих комітетів міських

і сільських рад;

  • державні акти на право користування/володіння землею;
  • договори оренди землі;
  • державні акти на право постійного користування землею.

За інформацією Болградського районного сектору №1 філії Державної установи «Центр пробації» в Одеській області