ПТАШИНИЙ ГРИП: МІНІМІЗАЦІЯ РИЗИКІВ ПОШИРЕННЯ ВІРУСУ
На території України загострилася епізоотична ситуація щодо грипу птиці. Так, за період з 23.12.2023 по 04.01.2024 на території трьох прикордонних областей (Чернівецька, Сумська, Рівненська) зареєстровано чотири випадки захворювання птиці на грип. Враховуючи, що Одеська область – прикордонний регіон, розташований на перетині кількох міграційних шляхів перелітних птахів, варто пам’ятати, що завжди існує ризик занесення збудника грипу птиці з дикими перелітними птахами з небезпечних країн та територій. Під час міграції та в роки аномально теплих зим він істотно підвищується.
Грип птиці – гостра контагіозна вірусна інфекція птахів. Хвороба характеризується загальним пригніченням, набряками, ураженням респіраторних органів та шлунково-кишкового тракту. Найбільш ефективними заходами, направленими на мінімізацію ризиків поширення грипу птиці, є дотримання вимог біобезпеки як в комерційних, так і в особистих селянських господарствах, а у випадку захворювання – своєчасне реагування, миттєве інформування Держпродспоживслужби про захворювання або загибель птиці, здійснення заходів з локалізації та ліквідації захворювання.
Головне управління Держпродспоживслужби в Одеській області звертається до громадян, які утримують курей, гусей, качок, індиків, перепелів, голубів та інших птахів. Аби мінімізувати ризик занесення грипу птиці в особисті домогосподарства регіону, треба дотримуватися наступних обов’язкових заходів:
при купівлі птиці вимагати ветеринарні супровідні документи на неї та проводити карантинування птиці (ізольовано утримувати не менше 30 днів, в цей період не допускати контакти з іншою птицею);
птицю утримувати ізольовано (у закритих приміщеннях, критих вольєрах тощо);
не допускати вільного вигулу на вигонах, водоймищах тощо;
не допускати контакту домашньої птиці з дикою, територія проживання та харчування якої тією чи іншою мірою пов’язана з людиною (ворони, голуби, горобці, синиці, сойки, галки, граки тощо) та особливо з дикою перелітною птицею;
проводити ретельне очищення пташника (2-3 рази на тиждень), побілку стін та сідал, періодичну дезінфекцію;
з метою проведення необхідних профілактичних заходів інформувати ветеринарну службу про наявність птиці;
на вимогу спеціалістів ветеринарної медицини надавати домашню птицю для проведення клінічного огляду;
дотримуватися правил особистої гігієни при догляді за птицею (змінювати одяг та взуття, мити руки з милом).
Джерело: ГУ Держпродспоживслужби в Одеській області
Статистика и объявления
Нравится
Комментировать
Поделиться