1. /
  2. Новини
  3. /
  4. ЩОРІЧНО БОЛГАРИ ОДЕЩИНИ ВІДЗНАЧАЮТЬ...

ЩОРІЧНО БОЛГАРИ ОДЕЩИНИ ВІДЗНАЧАЮТЬ ТРИФОНІВ ДЕНЬ АБО ТРИФОН ЗАРІЗАН

Це свято виноградарів і початку весняних польових робіт, яке назване на честь покровителя виноробів Святого Трифона. Які традиції пов’язані із цим днем та як його святкують?

Цього року святкування Трифон Зарізан в Болграді — столиці болгар Бесарабії — випало на 15 лютого. Як пояснює директорка Центру болгарської культури в Болграді Галина Іванова, Трифон Зарізан — свято тих, хто займається реалізацією винної продукції: виноградарів, землеробів, корчмарів. Саме в цей день відбувається перше обрізання виноградних лоз.

“Спочатку, ми православні, ми хрестимося, надрізаємо лозу, поливаємо вином, посипаємо попелом від шкідників, “годуємо” її хлібом, рушником утеплюємо і поливаємо корінь водою. Фактично, це початок обрізки винограду. Відсьогодні вже можна далі працювати, ніщо не стане на заваді для проведення обрізки винограду”, — розповідає Галина Іванова.

За словами родини виноградарів Наталії й Анатолія Гайдажи, місцеві щороку намагаються дотримуватись усіх традицій.

“В моєму дитинстві, я пам’ятаю, наші бабусі та дідусі це свято завжди відзначали і завжди його поважали. А потім, з часом, воно забулося, але останні років 10 ми з задоволенням його святкуємо. Навіть більше, останні років 20 ми вже самостійно, навіть без великої кількості людей, збираємось, ходимо до друзів. В одних — виноград, в інших, ми ходимо, обрізаємо виноград, і таким чином в нас проходить це свято”, — розповідає Наталя Гайдажи.

Власник виноградника Анатолій Христев в цей день приймає гостей із гарячею їжею та різними сортами вина, які самостійно оброблював протягом року.

“Обрізання винограду, як сьогоднішній Трифон Зарізан, я вважаю, це таке свято, яке відзначали наші діди, прадіди, і ми цю традицію продовжуємо. Ми цей виноград обрізаємо, поливаємо, збираємо, випиваємо, пригощаємо, і, звичайно, реалізуємо”, — каже Анатолій Христев.

Щороку виноградарі обирають того, хто отримав найкращій врожай та виготовив найсмачніше вино. На цей раз ним став Сергій Савін. Чоловіка нагородили титулом “царя винограду”.

“У кожного болгарина заведено, що у кожного є виноградник, ми вирощуємо виноград, робимо чудове сухе вино, і традиції в нас такі: якщо до тебе прийшов гість, обов’язково ми зустрічаємо його чаркою вина. Тож сьогодні мене обрали царем-Трифоном. Чому так — пояснити не можу, так от вони вирішили, так вони обрали”, — розповідає Сергій Савін.

Матеріали взято з сайту Суспільне Одеса