1. /
  2. Новини
  3. /
  4. УРЯД ЗАТВЕРДИВ ПЛАН ДІЙ...

УРЯД ЗАТВЕРДИВ ПЛАН ДІЙ НА 2024 РІК. ОДИН З ГОЛОВНИХ ПРІОРИТЕТІВ – СУЧАСНА ТА ДОСТУПНА МЕДИЦИНА

Прем’єр-міністр Денис Шмигаль зазначив, що буде продовжена реалізація медичної реформи. Важливими акцентами відповідно до викликів війни є розвиток реабілітації та психологічної допомоги.

✅ Ментальне здоровʼя

У 2024 році планується створити не менше ніж 30 центрів ментального здоров’я в кластерних лікарнях по всій країні. Розбудова мережі центрів з ментального здоровʼя — наступний крок Міністерства охорони здоровʼя України у межах реалізації Всеукраїнської програми ментального здоровʼя за ініціативи Олена Зеленська. Таким чином, продовжуємо формувати екосистему надання якісної та доступної психологічної допомоги на всіх рівнях.

✅ Система реабілітації

В кожній кластерній та надкластерній лікарні, яка включена до спроможної мережі госпітального округу, має бути сучасне безбарʼєрне відділення реабілітації орієнтовно на 30-60 ліжок. Це дозволить щорічно надавати якісні та безоплатні послуги з реабілітації для щонайменше 126 тисяч пацієнтів. Також планується створити шість спеціалізованих реабілітаційних медзакладів національного рівня. Ще пʼять реабілітаційних центрів запустить Міністерство оборони.

✅ Відбудова

Під час засідання уряду Денис Шмигаль розповів про плани розпочати проєкти реконструкції та модернізації не менше ніж 100 українських лікарень.

❗ Загалом видатки на охорону здоровʼя у 2024 році становитимуть 239 млрд грн, що на 31 млрд грн більше, ніж минулого року. З них на бюджет Програми медичних гарантій передбачено понад 159 млрд гривень. Вона охоплює всі основні види медичної допомоги. У цьому році Програма сфокусована на відновленні здоров’я та людського потенціалу: послуги з реабілітації, психічне здоров’я, а також нові напрями — лікування безпліддя за допомогою допоміжних репродуктивних технологій та трансплантація.