1. /
  2. Новини
  3. /
  4. ЗАСІДАННЯ КООРДИНАЦІЙНОЇ РАДИ З...

ЗАСІДАННЯ КООРДИНАЦІЙНОЇ РАДИ З ПИТАНЬ УТВЕРДЖЕННЯ УКРАЇНСЬКОЇ НАЦІОНАЛЬНОЇ ТА ГРОМАДЯНСЬКОЇ ІДЕНТИЧНОСТІ ПРИ ОДЕСЬКІЙ ОВА

Третього липня перший заступник голови Болградської РВА Валерій Єребакан спільно з в.о. начальника відділу освіти, охорони здоров’я, культури та спорту районної державної (військової) адміністрації Тетяною Ведь взяли участь у засіданні координаційної ради з питань утвердження української національної та громадянської ідентичності при Одеській ОВА, яка пройшла під головуванням директора Департаменту освіти і науки Одеської обласної державної адміністрації Олександра Лончака.

Про роботу щодо увічнення пам’яті учасників антитерористичної операції, жертв війни та політичних репресій в Одеській області доповіла Ярослава Різникова, заступник директора Департаменту – начальник управління культури, національностей та релігій Департаменту культури, національностей, релігій та охорони об’єктів культурної спадщини Одеської обласної державної (військової) адміністрації.

Директор Департаменту освіти і науки Одеської ОВА Олександр Лончак доповів про стан національно-патріотичного виховання в Одеській області за підсумками І півріччя та про утворення молодіжної ради при Одеській обласній державній адміністрації.

Про стан розвитку молодіжних рад в Одеській області доповіли заступники голів райдержадміністрацій Одеської області.

Як зазначив перший заступник голови Болградської РВА Валерій Єребакан в Болградському районі активно розвивається молодіжний рух. Молодь проявляє себе у волонтерській діяльності, спорті, заходах патріотичного спрямовування.

Станом на 01 липня 2024 затверджені молодіжні програми в Болградській («Молодь Болградщини»), Арцизькій («Молодь Арцижчини»), Тарутинській («Молодь Тарутинщини») громадах.

Задля допомоги у самореалізації молоді в районі створено три молодіжні ради – Арцизькій, Болградській та Кубейській громадах.

В Болградському районі питання створення Молодіжного простору розглянуто лише в Болградській громаді, та на сьогодні вже на стадії завершення. Його відкриття заплановано на День молоді – 12 серпня 2024 року.

Питання щодо створення молодіжних центрів, у тому числі й з урахуванням доступності для всіх категорій молоді, зокрема осіб з інвалідністю, і забезпечення доступності частини приміщень молодіжних центрів для молоді із стійкими порушеннями повсякденного функціонування, розглядається в Болградській та Арцизькій міських територіальних громадах.

Основна причина не створення відповідних консультативно-дорадчих органів при селищних і сільських радах – це відсутність активної молоді в населених пунктах, багато з яких вступили до лав Збройних Сил України. Також майже всі випускники закладів освіти сільської місцевості виїжджають до інших міст для отримання фахової освіти.

Наприкінці наради присутні обговорили проблемні питання щодо проведення національно-патріотичного виховання молоді районів.