1. /
  2. Новини
  3. /
  4. ЛИПНЕВА СПЕКА НЕГАТИВНО ВПЛИВАЄ...

ЛИПНЕВА СПЕКА НЕГАТИВНО ВПЛИВАЄ НА ВРОЖАЙ ПІЗНІХ КУЛЬТУР

‼️На Одещині через відсутність опадів та спеку погіршилися умови формування врожаю пізніх культур.

🔥Протягом першої декади липня у найжаркіші дні середньодобова температура повітря досягала 26-31⁰ і перевищувала кліматичну норму на 3-8⁰. В порівнянні з попереднім періодом температурний режим підвищився на 2-3⁰.

⚠️↗️Максимальна температура повітря в найжаркіші дні підвищувалася до 33-39⁰, а поверхня ґрунту нагрівалася до 62-68⁰.

⚠️↘️Мінімальна температура повітря знижувалася до 12-17º, а поверхня ґрунту охолоджувалась до 13-18⁰.

💦Опади на переважній частині території області були відсутні. Лише місцями у Болградському та Ізмаїльському районах упродовж 1 дня випадали слабкі опади кількістю 1 мм (5% від норми).

🌽🌾🌱Умови для формування повноцінного врожаю пізніх культур погіршились і оцінюються як несприятливі. Високі денні температури повітря і ґрунту, відсутність опадів, зниження мінімальної відносної вологості повітря до критичних для рослинності показників (30% та менше) створювали умови для виникнення суховіїв різної інтенсивності, які негативно впливали на цвітіння, запліднення і формування зерна у кукурудзи й насіння у соняшника.

☔💧Запаси продуктивної вологи метрового шару ґрунту станом на 8 липня на більшості площ під просапними культурами ще були задовільними для формування репродуктивних органів і становили 52-84 мм.

🌍 На окремих площах через стрімке зменшення корисної вологи у метровому шарі ґрунту до критичних значень (17-37 мм) у рослин відмічалась стійка втрата тургору, припинення росту, передчасне пожовтіння та засихання листків, стебел, а місцями й рослин повністю.

💦Нагадаємо, наразі на півдні Одеської області триває відновлення та реконструкція трьох зрошувальних систем, а саме: Ташбунарської, Ізмаїльської та Нагірнянської, а також розроблено проектно-кошторисну документацію на реконструкцію ще 9 зрошувальних систем. Реалізація проектів дасть змогу розширити фактичні площі зрошувальних земель до 39,2 тис.га та підвищити валовий збір сільськогосподарських культур: зернових – понад 5 млн тонн, овочевих – понад 700 тис.тонн.