1. /
  2. Новини
  3. /
  4. ОКРІМ ПІЛЬГ, ВЕТЕРАНИ ТАКОЖ...

ОКРІМ ПІЛЬГ, ВЕТЕРАНИ ТАКОЖ МОЖУТЬ ОТРИМАТИ СОЦІАЛЬНІ ПОСЛУГИ, ЯКІ ГАРАНТУЄ ДЕРЖАВА

Законом України «Про соціальні послуги» передбачено, що про наявний перелік соціальних послуг та їх надавачів у певній територіальній громаді мають повідомляти Київська міська держадміністрація, виконавчі органи сільських, селищних, міських рад. Ці ж органи мають забезпечувати надання базових соціальних послуг.

🤝До базових соціальних послуг відноситься:

1) догляд вдома, денний догляд;

2) підтримане проживання;

3) соціальна адаптація;

4) соціальна інтеграція та реінтеграція;

5) надання притулку;

6) екстрене (кризове) втручання;

7) консультування;

😎 соціальний супровід;

9) представництво інтересів;

10) посередництво;

11) соціальна профілактика;

12) натуральна допомога;

13) фізичний супровід осіб з інвалідністю, які мають порушення опорно-рухового апарату та пересуваються на кріслах колісних, порушення зору;

14) переклад жестовою мовою;

15) догляд та виховання дітей в умовах, наближених до сімейних;

16) супровід під час інклюзивного навчання;

17) інформування;

18) медіація.

Щоб отримати соціальну послугу, треба подати заяву письмово або в електронній формі до структурного підрозділу з питань соціального захисту населення виконавчого органу сільської, селищної, міської ради, районної у місті Києві державної адміністрації чи ЦНАПу за місцем проживання чи перебування громадянина.

При поданні заяви пред’являється документ, що посвідчує особу, та реєстраційний номер облікової картки платника податку. Крім того, до заяви можуть додаватись:

🔹 копія довідки до акта огляду МСЕК, або пенсійне посвідчення, або посвідчення, що підтверджує призначення соціальної допомоги відповідно до ЗУ “Про державну соціальну допомогу особам, які не мають права на пенсію, та особам з інвалідністю”, або довідка для отримання пільг особами з інвалідністю, які не мають права на пенсію чи соціальну допомогу, видана структурним підрозділом з питань соцзахисту населення районної, районної у м. Києві та Севастополі держадміністрації, виконавчим органом міської ради (для осіб з інвалідністю);

🔹копія рішення суду про обмеження цивільної дієздатності або визнання недієздатною особи, яка потребує надання соціальних послуг (для недієздатних осіб та осіб, цивільна дієздатність яких обмежена);

🔹акт оцінки потреб сім’ї / особи (за наявності), складений соціальним менеджером/фахівцем із соціальної роботи, у разі перебування особи / сім’ї у надавача – його соціальним працівником;

🔹 декларація про доходи та майновий стан осіб (крім осіб, яким соціальні послуги надаються незалежно від доходу);

🔹 довідка про взяття на облік ВПО.

Для отримання соціальних послуг у надавачів недержавного сектору (крім тих, що надаються за рахунок бюджетних коштів) заява подається безпосередньо такому надавачу.

☎️Український ветеранський фонд надає безплатні юридичні консультації ветеранам та їхнім родинам. Щоб отримати правову допомогу, необхідно заповнити заявку на сайті або за телефоном 0-800-33-20-29.

Цей проєкт став можливим завдяки програмі Український Фонд Швидкого Реагування IREX, яку втілює IREX за підтримки Державного департаменту США.