1. /
  2. Новини
  3. /
  4. ПІВДЕННЕ МІЖРЕГІОНАЛЬНЕ УПРАВЛІННЯ ДЕРЖАВНОЇ...

ПІВДЕННЕ МІЖРЕГІОНАЛЬНЕ УПРАВЛІННЯ ДЕРЖАВНОЇ СЛУЖБИ З ПИТАНЬ ПРАЦІ КОНСУЛЬТУЄ ПРО  ПРАВИЛА ОХОРОНИ ПРАЦІ ДЛЯ ПІДПРИЄМСТВ ГРОМАДСЬКОГО ХАРЧУВАННЯ

Літо  триває, і мешканці та гості Одеси полюбляють відпочити в прохолодних залах та на терасах кафе, ресторанів, невеличких кав’ярень, кондитерських  та ін. І мало хто з них замислюється над тим, як не одержати травму під час відпочинку.

Фахівці Південного міжрегіонального управління Державної служби з питань праці звертають увагу не лише відвідувачів, а й працівників закладів громадського харчування на додержання правил безпеки, щоб не травмувати ні відвідувачів, ні персонал.

Вимоги Правил охорони праці для підприємств громадського харчування (НПАОП 55.0-1.02-96) окреслюють завдання техніки безпеки у закладах харчування за допомогою вивчення особливостей процесів виробництва та обслуговування, аналізу причин, що приводять до нещасних випадків та професійних захворювань, та розробки конкретних заходів щодо їх попередження.

    Для запобігання виробничого травматизму в закладі громадського харчування необхідно регулярно проводити інструктажі з питань охорони праці.

    Всі працівники закладу мають проходити медогляд і мати особові медичні книжки. Медогляд проводиться як при влаштуванні на роботу (попередній), так і під час роботи (періодичний).

   Тільки пройшовши всі інструктажі і медогляд, ознайомившись з правилами і особливостями роботи в закладі, працівники допускаються до роботи.

   Для забезпечення безпечної роботи в закладі громадського харчування необхідно:

– експлуатувати електромережі, електроприлади та іншу електроапаратуру тільки у технічно справному стані, враховуючи рекомендації підприємств-виготовлювачів;

– групові освітлювальні та силові щитки повинні розміщуватися поза залами або біля входу до них;

– у приміщеннях для зберігання горючих продуктів, тари або продуктів у горючій упаковці для підключення засобів механізації слід встановлювати тільки триполюсні розетки із заземлювальним контактом;

– продукти та тару слід транспортувати шляхами, що не перетинаються з виходами для відвідувачів.

     В закладі забороняється:

– користуватись у приміщеннях електрокип’ятильником, чайником, самоваром, праскою і т. ін. (крім місць, спеціально відведених і обладнаних для цього), залишати увімкненими без нагляду перераховані та інші електроприлади;

– проводити зварювальні роботи без оформлення відповідного дозволу та за наявності відвідувачів.

Для безпеки процесів готування їжі та обслуговування споживачів офіціанти та бармени повинні дотримуватися певних вимог охорони праці:

– дотримуватися порядку і черговості отримання готових страв з кухні при обслуговуванні споживачів;

– ставити страви на піднос тільки в один ряд;

– не носити столові прилади (ножі, виделки) у руках вістрям вперед, а використовувати для цього тарілку або піднос;

– відкривати пляшки тільки штопором або ключем;

– не заколювати одяг шпильками;

– не тримати в кишенях предмети, які б’ються, і гострі;

– регулярно перевіряти стан електричних апаратів і механізмів, приділяючи особливу увагу вмикачам, шнурам та розеткам.

Уважне ставлення до питань охорони праці дасть можливість персоналу закладів громадського харчування спокійно працювати, а відвідувачам — насолоджуватись відпочинком.