1. /
  2. Новини
  3. /
  4. КАБІНЕТ МІНІСТРІВ ПІДГОТУВАВ ПРОЄКТ...

КАБІНЕТ МІНІСТРІВ ПІДГОТУВАВ ПРОЄКТ ЗАКОНУ, ЯКИЙ МАЄ ПОКРАЩИТИ ПУБЛІЧНІ ЗАКУПІВЛІ В УМОВАХ ВІДНОВЛЕННЯ

Уряд підготував проєкт закону, який має підвищити ефективність витрат державних коштів та наблизити законодавство України до норм ЄС. Законопроєкт Кабмін ухвалив на засіданні 16 серпня 2024 року. Документ містить нові процедури, які передбачені європейськими директивами.

Проєкт закону «Про публічні закупівлі» серед іншого визначає правила та умови проведення конкурсу проєктів за допомогою електронної системи закупівель. За результатами такого конкурсу замовник може укласти договір про закупівлю із застосуванням переговорної процедури закупівлі. Також проєкт передбачає запровадження використання варіантів — альтернативної тендерної пропозиції.

Крім того, учаснику тендеру хочуть надати можливість у поданій ним тендерній пропозиції протягом 24 годин виправити невідповідності.

Також законопроєкт передбачає можливість для Кабміну затвердити типовий договір про закупівлю конкретного предмета закупівлі.

У проєкті запропоновані процедури закупівлі, які передбачені європейськими директивами, зокрема процедури інноваційного партнерства, зарезервовані контракти, динамічні системи закупівель, конкурси проєктів, спільні закупівлі.

Для ветеранів.

Зарезервовані контракти нададуть підприємствам, створеним ветеранами війни та особами з інвалідністю, можливість брати участь у публічних закупівлях на особливих умовах.

Запровадження спільних закупівель дозволить замовникам об’єднувати свої потреби для більш ефективного здійснення закупівель.

Підняття порогів.

Нововведення також стосуються регулювання закупівель залежно від вартості предмета закупівлі, йдеться в повідомленні Мінекономіки. Пропонується зробити використання електронних каталогів обов’язковим для закупівель товарів вартістю від 50 тисяч до 400 тисяч гривень. Якщо відбувається закупівля робіт на суму від 200 тисяч до 1,5 мільйона гривень, замовник зможе здійснити закупівлю без використання електронної системи, але з обов’язковим оприлюдненням звіту про проведену закупівлю в електронній системі. Також замовник отримає можливість провести закупівлю через електронну систему в порядку, визначеному адміністратором цієї системи. При закупівлях товарів та послуг на суму від 400 тисяч гривень до еквівалента 133 тисяч євро, а також робіт на суму від 1,5 мільйона гривень до еквівалента 5 150 тисяч євро, замовник буде зобов’язаний здійснювати закупівлю через відкриті торги, переговорну процедуру або конкурентний діалог. При цьому Кабінет Міністрів України може затвердити перелік предметів закупівлі, які обов’язково повинні закуповуватись через електронний каталог.

Крім того, законопроєкт забороняє здійснювати публічні закупівлі у компаніях, які пов’язані з російською федерацією, республікою білорусь, ісламською республікою іран та резидентами цих країн.