1. /
  2. Новини
  3. /
  4. В БОЛГРАДСЬКІЙ РВА ВІДБУЛОСЬ...

В БОЛГРАДСЬКІЙ РВА ВІДБУЛОСЬ ЗАСІДАННЯ КОМІСІЇ ТЕБ ТА НС

12 вересня в Болградській районній державній (військовій) адміністрації відбулось чергове засідання комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій райдержадміністрації, яке пройшло під головуванням першого заступника начальника Болградської РВА Валерія Єребакана, за участю голови Болградської районної ради Михайла Садаклієва, заступника голови Болградської РВА Олександра Іорданова, керівників структурних підрозділів райдержадміністрації, представників ДСНС, поліції, Держпродспоживслужби та представників громад Болградського району.

Під час засідання завідувач відділу епіднагляду та спостереження за інфекційними хворобами Болградського районного відокремленого підрозділу ДУ «Одеський обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України» Неля Саказли доповіла про стан виконання Комплексного плану заходів профілактики інфекційних хвороб, спільних для людей і тварин.

За інформацією Всесвітньої організації охорони здоров’я у 2024 році у ряді країн світу спостерігається погіршення епідемічної ситуації з інфекційних хвороб, спільних для людей і тварин, зокрема чуми, сибірки, сказу тощо.

Вона зазначила, що епізоотологічний процес в Болградському районі обумовлений сприятливим ландшафтом, метеорологічними чинниками, провідними галузями землеробства – зернове господарство і тваринництво, а також значної кількості ензоотичних території, а саме гарячки Ку, хвороби Лайма та стаціонарно – неблагополучних пунктів з сибірки.

За результатами доповіді та з урахуванням її обговорення, комісія рекомендувала головам міських, селищних, сільських рад, провести дератизацію на ензоотичних територіях, у тому числі місцях масового відпочинку населення, а також забезпечити проведення медико-санітарних заходів на територіях населених пунктів, у місцях масового відпочинку населення та рекреаційних зонах, спрямованих на запобігання виникненню та поширенню інфекційних хвороб, спільних для людей і тварин.

Також під час засідання присутні розглянули питання стану забезпечення населення Болградського району якісною питною водою.

В.о. начальника Болградського районного управління ГУ Держпродспоживслужби в Одеській області Олена Радулова зазначила, що Болградський район характеризується неблагополучною ситуацію із забезпеченням населення питною водою. В більшості населених пунктів району немає природних джерел питної якості.

В районі 25 підприємств централізованого водопостачання, які експлуатують 46 водопроводів, що мають відповідні правовстановлюючі документи. Водою з установок для доочищення питної води користується населення в 9-ти населених пунктах, де обладнані 16 водоочисних установок. В 12-ти населених пунктах населення користується для питних потреб привізною водою, так як відсутні громадські джерела водопостачання питної якості.

Неля Саказли окреслила, що виробничий лабораторний контроль якості питної води на об’єктах водопостачання є одним із дієвих заходів попередження виникнення i розповсюдження захворювань, пов’язаних із водним фактором. У поточному році при проведенні виробничого контролю якості питної води на санітарно-мікробіологічні показники в області було досліджено 741 проби води, iз них нестандартних не було; відсоток нестандартних проб при дослідженні на санітарно-хімічні показники склав 50,3 %.

Начальник відділу інфраструктури, містобудування та архітектури, житлово-комунального господарства, екології районної державної адміністрації Аркадій Радулов зазначив у своїй доповіді, що для забезпечення населення якісною питною водою Болградською районною державною (військовою) адміністрацією, спільно з громадами району, проводиться робота із встановлення станцій доочистки води в закладах освіти, медицини та пунктів доочищення води для загального користування.

Станом на 10 вересня 2024 р. в громадах Болградського району встановлено 21 станція доочистки води загального користування. Болградська районна державна адміністрація у співпраці з громадами району вишукує можливості закупівлі за кошти громад або благодійних фондів додаткових станцій доочистки води.

З метою забезпечення сталого водопостачання, об’єкти водопровідно-каналізаційного господарства забезпечені генераторами на 100%. Слід зазначити, що спільними зусиллями районної державної адміністрації та Департаменту міжнародного співробітництва громадами отримано необхідні додаткові генератори у кількості 14 шт, які потрібно у в найкоротший термін під’єднання до об’єктів.

За результатами доповідей прийняті відповідні рішення та надані виконавцям до виконання.

У завершені засідання були надані відповідні доручення головам міських, селищних та сільських рад району, керівникам структурних підрозділів Болградської РВА та територіальним органам виконавчої влади району.