1. /
  2. Новини
  3. /
  4. ПРО ЕПІДЕМІЧНУ СИТУАЦІЮ В...

ПРО ЕПІДЕМІЧНУ СИТУАЦІЮ В ОДЕСЬКІЙ ОБЛАСТІ

🙌Наразі ситуація з інфекційною захворюваністю в Одеській області залишається під контролем, хоча й спостерігаються окремі випадки спалахів. З початку року зареєстровано 12 таких випадків, які торкнулися 129 осіб, серед них 89 дітей. Всі необхідні заходи для локалізації інфекцій були вчасно вжиті.

🦠 Гострі кишкові інфекції:

За 9 місяців 2024 року захворюваність зросла на 28% у порівнянні з минулим роком, перевищивши середній показник по Україні вдвічі.

Основні чинники — спалахи в дошкільних закладах (норовіруси), закладах громадського харчування (рота-, норовіруси та сальмонела) та в побуті.

Всього зафіксовано 5 спалахів: два в дитячих установах, два в закладах харчування та один у побуті.

🤒 Кір:

З початку року зафіксовано 41 випадок кору (минулого року таких випадків не було). Більшість хворих — не щеплені. Лише 20% хворих отримали планову вакцинацію. Найбільший спалах стався серед релігійної громади, де захворіло 18 осіб (14 — діти).

💉 Кашлюк:

У 2024 році зафіксовано понад 400 випадків кашлюку, з них 93% — діти. 34% дітей не були щеплені. У травні відбувся спалах у навчальних закладах, де захворіло 25 дітей.

🛡З 1 серпня в Одеській області триває кампанія з посилення імунізації проти кашлюку, дифтерії та правця.Станом на 27 вересня проведено понад 36 тисяч щеплень, що становить 32,4% від запланованого обсягу.

Зокрема, вакциновано:

▪️ 42% дітей від 1 до 6 років;

▪️ 46,2% дітей від 7 до 17 років;

▪️ 26% запланованих дорослих (понад 19 тисяч осіб).

🔴 Закликаємо мешканців області звертатися до сімейних лікарів для перевірки вакцинального статусу та за потреби отримати щеплення. Вакцинація захищає не лише вас, але й ваших рідних від важких інфекційних хвороб.

🦠 COVID-19 та грип

З початку 2024 року зареєстровано понад 7 тисяч випадків COVID-19, з них 1330 — серед дітей, та 14 летальних випадків.

Очікується циркуляція нових штамів грипу у сезоні 2024-2025 років: H1N1, H3N2 та вірус грипу В. Вакцини проти грипу вже доступні в регіоні.

Щеплення проти грипу та COVID-19 рекомендовано всім групам ризику, включаючи медичних працівників, людей з хронічними захворюваннями та осіб похилого віку.

Захистіть своє здоров’я та здоров’я ваших близьких!