1. /
  2. Новини
  3. /
  4. БОЛГРАДСЬКИЙ РАЙОН ОТРИМАВ БІЛЬШЕ...

БОЛГРАДСЬКИЙ РАЙОН ОТРИМАВ БІЛЬШЕ 8 МІЛЬЙОНІВ ГРИВЕНЬ НА БЕЗКОШТОВНЕ ХАРЧУВАННЯ УЧНІВ МОЛОДШИХ КЛАСІВ

На безкоштовне харчування для учнів початкових класів у школах Болградського району з державного бюджету виділили 8 мільйонів 341 тисячу гривень. Ці кошти у вигляді субвенції мають отримати громади Болградщини. Відповідне рішення ухвалив Кабінет Міністрів України.

Зокрема, для Болградська громада з вищезгаданої суми предбачено 1 млн 972,8 тис. грн. Василівська громада отримає 473, 4 тис. грн, Городненська громада – 384,6 тис. грн, Кубейська громада – 446,5 тис. грн, Арцизька громада – 1 млн 974, 1 тис. грн, Теплицька громада – 430,3 тис. грн, Павлівська громада – 255,5 тис. грн, Тарутинська громада – 1 млн 280,2 тис. грн, Бородінська громада – 1 млн 123, 9 тис. грн.

Субвенцію можуть використати як для придбання продуктів харчування, так і для оплати послуг кейтерингу та/або аутсорсингу.

Тижневий раціон учнів має складатися з овочів (щодня разом з зеленню), фруктів та ягід (щодня), соку (один раз на тиждень), картоплі (один раз на тиждень), хліба (щодня), риби (один раз на тиждень), різних видів м’яса (три рази на тиждень), яєць (один раз на тиждень), молока та молочних продуктів (три рази на тиждень), масла (щодня), сушених фруктів та ягід або горіхів (два рази на тиждень) та чаю (один раз на тиждень).

Загалом з державного бюджету на безоплатне харчування учнів початкових класів шкіл в різних областях України 2 мільярди гривень субвенції.

Як зазначається у документі, органи місцевого самоврядування під час використання субвенції забезпечують дотримання таких умов:

у закладах освіти організовано процес навчання за очною формою або з поєднанням очної і дистанційної форми;

харчування учнів організовано відповідно до Порядку організації харчування у закладах освіти та дитячих закладах оздоровлення та відпочинку, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 24 березня 2021 р. № 305, вимог санітарного законодавства та законодавства з питань безпечності та якості харчових продуктів;

розрахунок вартості одноразового гарячого харчування на одного учня початкових класів не може перевищувати вартість одноразового гарячого харчування учня 5-х—11-х (12-х) класів;

визначено тип одноразового гарячого харчування (сніданок — до 12 години 00 хвилин або обід з 12 години 00 хвилин) залежно від організації навчання (у разі запровадження навчання у дві зміни).

«Відповідні місцеві ради мають право перерозподіляти у межах відповідного місцевого бюджету обсяг субвенції в поточному бюджетному періоді між закладами освіти відповідної територіальної громади для забезпечення в повному обсязі одноразовим гарячим харчуванням учнів початкових класів закладів освіти. Відповідні місцеві ради мають право передавати кошти субвенції як міжбюджетний трансферт іншим місцевим бюджетам», – зазначено у постанові.

Джерело: Район.Болград.