1. /
  2. Новини
  3. /
  4. РЕФОРМА МСЕК: ЩО ЗМІНЮЄТЬСЯ...

РЕФОРМА МСЕК: ЩО ЗМІНЮЄТЬСЯ І ЧОМУ ЦЕ ВАЖЛИВО

Міністерство охорони здоров’я України вже тривалий час працює над реформою медико-соціальної експертизи (МСЕК), і цей процес виходить на фінішну пряму. Розпочато консультації з громадськістю щодо відповідного законопроекту.

☝️У новому законопроєкті пропонується низка важливих нововведень:

Прозорість і доступність. Більше не потрібно ходити по інстанціях для підтвердження діагнозу. Чіткі критерії та прозорі процедури забезпечать легкість направлення на експертизу.

⓶ Нова структура МСЕК. Експертиза буде проводитися в кластерних лікарнях, де пацієнт одразу зможе пройти всі необхідні обстеження, а медичні комісії отримають доступ до кращих фахівців.

⓷ Цифровізація проти корупції. Використання електронної системи охорони здоров’я стане обов’язковим, що зробить процес експертизи більш прозорим та допоможе уникнути корупційних ризиків.

Основні зміни включають: ➦ Експертиза в лікарнях з повним комплексом необхідних послуг. ➦ Чіткі та прозорі критерії направлення через електронну систему охорони здоров’я. ➦ Можливість для сімейних лікарів самостійно направляти на експертизу без додаткових комісій. ➦ Оцінка потреб пацієнтів на основі реабілітаційних даних з можливістю направлення на додаткові обстеження. ➦ Створення нових інструментів для оцінки потреб пацієнтів, які будуть використовуватися і в інших сферах. ➦ Новий підхід до фінансування експертизи, за яким держава покриватиме витрати через Національну службу здоров’я.

❗ Важливо: Реформа не змінює визначення статусу особи з інвалідністю та не впливає на соціальні гарантії для осіб з інвалідністю чи процес експертизи для дітей.

Така реформа – це крок до сучаснішої, прозорішої та доступнішої системи, яка враховує потреби кожного пацієнта.

___________________

Матеріал підготовлено за інформацією Міністерство охорони здоров’я України