1. /
  2. Новини
  3. /
  4. НАЧАЛЬНИК БОЛГРАДСЬКОЇ РВА ВІДВІДАВ...

НАЧАЛЬНИК БОЛГРАДСЬКОЇ РВА ВІДВІДАВ ПІДПРИЄМСТВА, ЯКІ ЗАЙМАЮТЬСЯ ВИРОЩУВАННЯМ ТВАРИННИЦЬКОЇ ПРОДУКЦІЇ

Начальник Болградської районної військової адміністрації Геннадій Бамбура спільно з заступником начальника Болградської РВА Дмитром Димітровим відвідали підприємства у с. Баннівка та с. Голиця Василівської громади Болградського району, які займаються тваринництвом.

Першим відвідали ПП “ДІ ВІ” с. Баннівка, яке займається вирощування зернових культур, вирощуванням ВРХ та молочним виробництвом. Геннадій Васильович та Дмитро Степанович ознайомитись з діяльністю підприємства,  технологічними особливостями утримання корів та виробництвом тваринницької продукції.

У зазначеному підприємстві  вирощується 480 голів ВРХ, з яких 145 – дійного стада. Надій за добу на 1 корову складає 22 л. Частина молока йде на продаж, а частина – на переробку. В підприємстві є свій переробний цех, який виготовляє молочну продукцію ( масло, сметану, пастеризоване молоко, сир, кефір та ін.)

Також керівництво району ознайомилось з вирощуванням кукурудзи на зерно та люцерни, які знаходяться на зрошуванні. Площа поливної землі складає 140 га, з них кукурудза на крапельному зрощуванні, а люцерна під зрощуванням дощових машин. Частина засіяної кукурудзи йде на корм худобі. Керівник підприємства Едуард Рагімов зазначив, що підприємством планується заміна поливної системи зрощування  для покращення та збільшення площі поливних земель. Крім того, у ПП “ДІ ВІ” вирощують свиней та овець.

Проблемними питаннями підприємства, які було озвучені керівникам району, це високі ціни на оплату електроенергії, від якої залежить полив, відсутність дотації на відшкодування вартості електроенергії на полив, а також, відсутність дотації на утримання ВРХ.

Крім того було зазначено, що цей рік дуже важкий та  не врожайний.

Зазначимо, що ПП “ДІ ВІ” є одним з не багатьох підприємств в районі, які займаються вирощуванням тваринницької продукції.

На підприємстві ТОВ «Кара-Марін» с. Голиця, яким керує Марина Мінковська, займається вирощуванням та розведенням племінного поголів’я  овець і кіз, розведення свиней та вирощуванням зернових культур. На сьогоднішній день збір ранніх зернових культур завершено, середня врожайність склала 15-17 ц/га.

Зазначене підприємство друге у Болградському районі з племінного вівчарства.

В господарстві утримується 1000  голів племінних овець, з яких –  629 вівцематок. Надій молока на день складає 180 л. Керівник підприємства зазначила, що племінне поголів’я закуповували в с. Прилиманське Одеської області.

Крім того, господарство займається виготовленням бринзи. Так, присутні побували в цеху з виробництва бринзи та ознайомились з деталями її виготовлення.

Підприємтво ТОВ «Кара-Марін» експортує поголів’я тварин, але у зв’язку з нинішньою ситуацією у країні товариство цього року не змогло реалізувати своє племінне вівцепоголів’я. Як зазначила керуюча підприємством, нагальною проблемою є відсутність ринків збуту.

У завершенні робочого візиту начальник Болградської РВА Геннадій Бамбура зазначив, що вирощуванням тваринницької продукції та тваринництвом займається дуже мало підприємств в районі, тому треба всіляко допомагати таким підприємствам, знаходячи нові ринки збуту. Радує, що незважаючи на ситуацію, яка склалась сьогодні в країні підприємства продовжують свою діяльність та вирощують якісну тваринницьку продукцію .

Керівник району  зазначив, що в умовах воєнного стану задля продовольчої безпеки району велику роль має робота зазначених підприємств.