1. /
  2. Новини
  3. /
  4. ДО УВАГИ ЖІНОК І...

ДО УВАГИ ЖІНОК І ДІВЧАТ, ЯКІ ПЕРЕТИНАЮТЬ КОРДОН УКРАЇНИ


Війна наражає жінок і дівчат на підвищений ризик сексуального та гендерно-зумовленого насильства, трудового та сексуального рабства, особливо тих, хто є біженками або іншим чином переміщені зі своїх домівок.


З метою запобігання торгівлі людьми, особливо серед дівчат і жінок, які перетинають державний кордон у зв’язку з воєнними діями на території України, за ініціативи Міністерства соціальної політики, Урядової уповноваженої з питань гендерної політики та підтримки проекту «Супровід урядових реформ в Україні» (SURGe), що фінансується Урядом Канади і впроваджується Alinea International, розроблено та видано відповідну пам’ятку, а також тематичний сайт — https://savewomen.in.ua.


Як уникнути та не стати жертвою торгівців людьми після перетину державного кордону?

1) Безпека ваших документів:
– нікому й ніколи не віддавайте ваш паспорт або документи, що посвідчують дитину, крім офіційних осіб;- якщо ви загубили свій паспорт закордоном або ж його відібрали у вас силою, звертайтеся терміново до посольства чи консульства України в країні перебування;- зробіть копії чи сфотографуйте ваші документи. Надішліть їх собі на електронну пошту чи збережіть їх на телефоні.
2) Безпека вашого пересування:
– не сідайте в авто до незнайомих людей. Якщо вам все ж таки треба сісти в авто до незнайомих людей, сфотографуйте його номер і надішліть вашим близьким;- у країнах Європи активно працюють громадські організації та служби, які надають допомогу постраждалим від торгівлі людьми, насильства тощо. За можливості до виїзду або відразу після прибуття в країну дізнайтеся їхню контактну інформацію, номери гарячих ліній.
3) Безпека вашого спілкування:
– нікому не віддавайте свій мобільний телефон та інші засоби зв’язку;- будьте обачні та не довіряйте сліпо випадковим незнайомим жінкам, оскільки вони теж можуть бути залучені до торгівлі людьми;- домовтеся зі своїми близькими про певне кодове слово чи знак, що означатиме небезпеку та потребу в допомозі;- щодня інформуйте близьких про ваше місце перебування та пропозиції, які вам надходять щодо поселення, працевлаштування тощо;- завантажте онлайн-розмовник/словник країни, де ви наразі перебуваєте, щоб ви могли за потреби звернутися в службу екстреної допомоги.
4) Безпека ваших фінансів:
– особисто оформлюйте документи та самі сплачуйте за послуги. Це не дасть можливості торгівцям людьми втягнути вас у боргову залежність.
5) Безпека вашого працевлаштування:
– у жодному випадку не залишайте свій паспорт як заставу та не віддавайте його потенційному роботодавцю або посереднику «для реєстрації»;- обов’язково укладайте контракт, складений зрозумілою для вас мовою. Не підписуйте контракт, якщо хоча б один із пунктів у ньому вам не зрозумілий;- зателефонуйте до посольства України в країні вашого перебування та повідомте про своє місцезнаходження для реєстрації;- заздалегідь дізнайтеся про законодавство країни, до якої прямуєте, в тому числі про механізм отримання статусу біженця, посвідки на тимчасове або постійне місце проживання, правила працевлаштування.


Сигнали, які свідчать про те, що ви стали жертвою торгівлі людьми:


У вас забрали паспорт або документи вашої дитини.

Забрали ваш мобільний телефон та інші засоби зв’язку.

Відмовляють у наданні екстреної медичної допомоги вам або вашій дитині, обмежують сон, відпочинок і харчування.Обмежують ваше пересування в населеному пункті, де ви перебуваєте.

Примушують жити або працювати в замкнених приміщеннях.


Пропонують працевлаштування без заздалегідь обговорених умов роботи, з нереалістично високою заробітною платою, договір складено незрозумілою для вас мовою.


Вас примушують виконувати роботу, надавати послуги, зокрема сексуальні, без вашої згоди із застосуванням фізичного насильства, психологічного тиску або маніпуляцій.


Пропонують фінансову допомогу, чим втягують вас у боргову кабалу.


Що потрібно зробити, якщо ви стали жертвою торгівлі людьми після перетину державного кордону?


Телефонуйте 112 на лінію екстреної допомоги в ЄС.
Звертайтеся до неурядових організацій, які допомагають постраждалим від торгівлі людьми в країні, де ви зараз перебуваєте (телефони ви знайдете нижче).
Звертайтеся до посольств України в країні, де ви зараз перебуваєте (телефони ви знайдете нижче).
За можливості та у разі відсутності загрози для вашого життя і здоров’я намагайтеся втекти з місця, де вас утримують. Дістаньтеся до найближчих людних громадських місць або місцевих екстрених служб.
Відсутність документів, що посвідчують вашу особу, не є перешкодою для звернення до місцевих екстрених служб, неурядових організацій або посольств України в країні, де ви зараз перебуваєте.