1. /
  2. Новини
  3. /
  4. ДОПИС ДИРЕКТОРА ДЕПАРТАМЕНТУ ОСВІТИ...

ДОПИС ДИРЕКТОРА ДЕПАРТАМЕНТУ ОСВІТИ І НАУКИ ОЛЕКСАНДРА ЛОНЧАКА, 25 БЕРЕЗНЯ 2022

Шановні колеги, батьки, випускники, мирного ранку! Настав час поговорити про важливе. Питання, які мені задають ледь не щодня.

⁉️Що буде з ЗНО? За якою процедурою вступатимуть абітурієнти цьогоріч? А якщо тимчасово виїхали за кордон? Маю перші відповіді.

☑️Буквально учора Верховна Рада України ухвалила законопроєкт №7132, яким дозволено, підкреслю, одноразову зміну алгоритмів вступу до університетів та складання ДПА. Учителям довірено виставити учням підсумкові оцінки без результатів державної підсумкової атестації.

Зрозуміло, що на сьогодні основним завданням є збереження життя і здоров’я наших дітей. На жаль, невідворотні обставини не дозволяють провести цьогоріч ЗНО у звичному форматі. Але ситуація, що склалася, не повинна впливати на доступність освіти в Україні. Тому завдяки цифровізації будуть створені максимально безпечні умови для учасників вступної кампанії, а під час офлайн процедур будуть максимально дотримані безпекові протоколи. Розглядається питання складання іспитів у посольствах та консульствах за кордоном (для тимчасово переміщених). Вступ буде певним чином спрощений.

?Заклади освіти мають докласти всіх зусиль, аби вступна кампанія пройшла на засадах доброчесності, а прагнення вступників були реалізовані на засадах максимальної прозорості. Ми маємо забезпечити рівні права кожному школяреві на подальше здобуття освіти в Україні.В країні триває війна. Не час для дискусій і думок “диванних експертів”. Прошу зберігати розсудливість.

Що далі?

Наразі МОН спільно з Комітетом освіти, науки та інновацій, освітянами, експертами та батьками в дуже оперативному режимі працює над остаточним механізмом вступу у 2022 році. Його розробка знаходиться на фінальній стадії і найближчим часом буде презентована широкому загалу. Тож остаточного варіанту поки немає. Щойно він з’явиться, вам першими детально про все повідомлю. Не довіряйте фейкам, які свідомо поширює ворог, щоб дезорієнтувати, розколоти наше суспільство, розхитати довіру до органів державної влади.

❓Чи потрібно готуватися? Безумовно. Саме сьогодні вчитися потрібно так, як ніколи. Країна потребує професіоналів! Ми все відбудуємо! А ЗНО повернеться. І мир настане!