1. /
  2. Новини
  3. /
  4. УКРАЇНА БОРОТИМЕТЬСЯ ЗА КОЖНОГО...

УКРАЇНА БОРОТИМЕТЬСЯ ЗА КОЖНОГО ВИМУШЕНОГО ПЕРЕСЕЛЕНЦЯ ТА ПОВЕРТАТИМЕ ГРОМАДЯН ДОДОМУ

Які кроки робить держава та про що мають пам’ятати українці, яких насильно депортують до рф, щоб знову опинитись вдома?

Віце-прем’єр-міністр – Міністр з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України Ірина Верещук озвучила вражаючу цифру: із зон бойових дій та тимчасово окупованих територій у напрямку російської федерації по неузгоджених з Україною квазігуманітарних коридорах окупанти вивезли 40 тисяч громадян, серед них багато дітей. Водночас загарбники всіляко перешкоджають евакуації мирного населення на підконтрольну українській владі територію.

Червоний Хрест – сумнівний посередник?

Про ці незаконні та неузгоджені російські «коридори» українська влада постійно інформує світову спільноту. Окупанти вдаються до далеко не гуманних методів поводження з людьми. Так, за словами Ірини Верещук, вимушені переселенці проходять через спеціальні фільтраційні табори, розташовані поблизу Донецька та Луганська. Там їх перевіряють на «благонадійність» чи «неблагонадійність». Примушують роздягатися, відбирають документи, особисті речі, перевіряють вміст телефону тощо. За схожою схемою діють на тимчасово окупованій частині Київщини, силоміць вивозячи громадян України до білорусі.

При цьому позиція Міжнародного Комітету Червоного Хреста (МКЧХ), який намагається бути посередником у всіх гуманітарних процесах, виглядає як відверте загравання з москвою. Замість сприяння евакуації українців на неокуповані території, організація по суті лобіює їх вивезення до ростова-на-дону. Саме там МКЧХ має намір відкрити своє представництво після перемовин його очільника Пітера Маурера з українською та російською сторонами.

Разом з тим, як запевнила Ірина Верещук, Україна продовжує і не припинить боротися за кожного свого громадянина та повертати його додому.

Правила життя для вимушено депортованих

Віце-прем’єр-міністр України звернулась до усіх громадян, які були силоміць вивезені, з рекомендаціями, як слід діяти.

Якщо ви опинились в «ДНР»

Тут діють фільтраційні табори – спеціальні місця для перевірки громадян України. Якщо ви потрапили до такого табору, дотримуйтесь таких правил:

Перед перевіркою видаліть всю «підозрілу» інформацію зі свого смартфону: обговорення політичних питань, бойових дій, засудження політики путіна та росії, фото військової техніки та руйнувань. Вийдіть з чатів, де обговорюються новини та відпишіться від каналів. Якщо користуєтесь декількома месенджерами, у використанні залиште найменш активний. Встановіть двофакторну аутентифікацію на телефоні та на всі додатки з соцмережами.

В разі допиту поводьтесь максимально нейтрально, не ведіться на провокації, не обговорюйте політичні погляди та не вступайте в розмови.

Якщо ви опинились в рф

Якнайшвидше вийдіть на зв’язок та передайте українській стороні свої контактні дані. Це дозволить зрозуміти, де саме людина перебуває, та терміново підготувати запити через ООН та інші міжнародні структури для повернення людей.

Спробуйте зв’язатись зі своїми друзями, знайомими або звернутись до організації «Допомагаємо поїхати» @helpingtoleave_bot.

Пам’ятайте: ви не зобов’язані оформляти заяву на тимчасове перебування (біженство) чи притулок.

Намагайтесь – попри все – не віддавати паспорт. Слід робити все можливе, аби документи залишалися при особі.

«Ми відновимо їх у «Дії», коли людина дасть про себе знати. Цей механізм ми наразі опрацьовуємо»,- пояснила Ірина Верещук.

Уникайте маніпуляцій з паспортом: не дозволяйте ставити позначки, печатки, вносити письмові дані тощо.

Не підписуйте жодних документів.

Відмовляйтесь (наскільки це можливо) від поїздок до таборів для переміщених осіб.

З рф – за кордон: чи можливо?

Як виїхати з рф? Обмежень на виїзд для громадян України з точки зору закону немає. Потрапивши на територію ЄС, вирушайте до будь-якої країни. Там оформлюйте статус на тимчасовий захист. Він дозволяє отримати тимчасове житло, пільги та фінансову допомогу. Ви також можете не оформлювати цього статусу, а відразу самостійно шукати житло та роботу.

УВАГА! Медична та юридична допомога громадянам України надається безкоштовно. Ваші sim-картки та банківські картки в Європейському Союзі, на відміну від росії, працюють.

Маршрут виїзду з рф: практичні поради

Варіант перший, найзручніший: через естонський кордон, перепускний пункт Івангород – Нарва.

Для цього спочатку дістаньтесь до Санкт-Петербурга потягом. Звідти – до Івангорода автостопом чи електричкою (2 год. в дорозі, вартість приблизно 700 руб.).

З Нарви до Таллінна – 2 год. Для громадян України – безкоштовно. Потрапивши в Естонію, звертайтеся за допомогою з будь-яких питань за безкоштовним номером: 12-47 або +3726001247.

Варіант другий: в росії можна придбати квиток на автобус Ecolines до Риги (Латвія) чи Вільнюса (Литва).

Дотримання цих порад, ваш спокій і впевненість стануть у нагоді в скрутній ситуації.

Головне – варто завжди пам’ятати: Україна дбає про кожного свого громадянина і буде захищати та повертати додому кожного.