1. /
  2. Новини
  3. /
  4. ЩОТИЖНЕВА АПАРАТНА НАРАДА НАЧАЛЬНИКА...

ЩОТИЖНЕВА АПАРАТНА НАРАДА НАЧАЛЬНИКА БОЛГРАДСЬКОЇ РВА

19 квітня 2022 року відбулась щотижнева апаратна нарада під головуванням начальника Болградської районної військової адміністрації Геннадія Бамбури з керівниками структурних підрозділів районної військової адміністрації.

Начальник відділу інфраструктури, містобудування та архітектури, житлово-комунального господарства, екології  районної військової адміністрації Аркадій Радулов доповів про стан проходження та завершення опалювального сезону 2021-2022 років у населених пунктах району.

Він зазначив, що у Болградському районі відсутнє централізоване постачання теплової енергії та гарячої води. Об’єкти житлово-комунального господарства та соціально-культурної сфери опалювалися індивідуальними котельнями (природний газ, тверде паливо, електроенергія).

Згідно з розпорядженням голови районної державної адміністрації від 20.10.2021 №260/А-2021 «Питання опалювального сезону 2021-2022 років у населених пунктах Болградського району» опалювальний сезон розпочався з урахуванням кліматичних умов (протягом  трьох діб середня добова температура зовнішнього повітря не перевищує 8 град.С) у першу чергу на об’єктах, для теплопостачання яких не використовується природний газ, а також у закладах охорони здоров’я, загальної середньої та дошкільної освіти та інших закладах соціальної сфери району. Міськими, сільськими та селищними радами видані відповідні розпорядження про початок опалювального сезону на підвідомчій території.

У Болградському районі 239 об’єктів соціальної сфери, з яких 50 опалювалися природним газом. Зазначені об’єкти соціальної сфери опалювалися 220 котельнями, а також пічками та електрообігрівачами.

Для об’єктів соціальної сфери, які опалювалися твердим паливом необхідно було 4650,4 т палива, в т.ч. альтернативного палива (пелети, брикети), заготовлено – 4240,9 т (91,2%), що не достатньо було для сталої роботи закладів до кінця опалювального сезону, але внаслідок введення дистанційного навчання в закладах загальної середньої освіти та закриття дошкільних закладів, опалювальний сезон пройшов без ускладнень.

Відділом проводився моніторинг стану проходження опалювального сезону
(з початком підключення об’єктів соціальної сфери до опалення та до відключення) та надавалася інформація до Департаменту систем життєзабезпечення та енергоефективності ОВА двічі на місяць.

З метою раціонального використання обмежених енергетичних ресурсів та згідно з розпорядженням Болградської районної військової адміністрації від 31 березня 2022 року № 42/А-2022 «Про завершення опалювального сезону 2021-2022 років у Болградському районі»  31 березня було завершено опалювальній  сезон.

Станом на 18.04.2022 у Болградському районі продовжується опалення в Центрі соціально-психологічної реабілітації дітей служби у справах дітей Болградської районної військової адміністрації.

Про підсумки реалізації окремими територіальними громадами Болградського району заходів з використання субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам на реалізацію заходів, спрямованих на підвищення доступності широкосмугового доступу до Інтернету в сільській місцевості доповіла начальник відділу цифрового розвитку, цифрових трансформацій і цифровізації та організації діяльності центрів надання адміністративних послуг районної військової адміністрації Домнікія Кучеровська. Вона зазначила, що з метою підвищення доступності широкосмугового доступу до Інтернету у сільській місцевості був запроваджений державний проект «Інтернет-субвенція 2021».
У Болградському районі даний проект реалізовується з 2021 року на території Бородинської та Тарутинської селищних рад, Кубейської та Павлівської сільських рад.

Чотирьом територіальним громадам Болградського району виділено субвенцію загальною сумою 1 995,5 тис. грн. для під’єднання до оптичного інтернету 26 населених пунктів, а в них – 77 об’єктів соціальної інфраструктури.

Бородінській селищній громаді виділено 1 513,8 тис. грн. (18 сіл, 55 об’єктів), Павлівській сільській територіальній громаді – 360 тис. грн. (3 села, 6 об’єктів), Тарутинській селищній територіальній громаді – 74 тис. грн. (3 села, 8 об’єктів), Кубейській сільській територіальній громаді – 47,6 тис. грн. (2 села, 8 об’єктів).

Протягом 2021 року кошти субвенції використала тільки Кубейська територіальна громада. Їй було виділено субвенцію у сумі 47.6 тис. грн. на підключення закладів соціальної інфраструктури сіл Оріхівка (20 тис. грн.) та Виноградне (27.6 тис. грн.).

9 грудня 2021 року набрав чинності Закон України «Про внесення змін до Закону України «Про Держаний бюджет України на 2021 рік», яким передбачено, що залишки коштів за субвенцією з державного бюджету місцевим бюджетам на реалізацію заходів, спрямованих на підвищення доступності широкосмугового доступу до Інтернету в сільській місцевості зберігаються на рахунках відповідних місцевих бюджетів для здійснення відповідних витрат у 2022 році. На підставі цього Закону, Кабінетом Міністрів України було внесено зміни до Типового договору надання послуг з підключення закладів соціальної інфраструктури до широкосмугового доступу до Інтернету в частині строків дії договорів та строків надання послуг.

Керуючись даним нормативно-правовими актами, Бородінська, Тарутинська та Павлівська територіальні громади у встановлений термін уклали додаткові угоди з провайдерами-надавачами послуги підключення закладів соціальної інфраструктури до мережі Інтернет щодо продовження строку надання послуги до 31.03.2022 року

Ганна Янчева – в.о. начальника служби у справах дітей районної військової адміністрації, доповіла про захист прав дітей Болградського району в умовах воєнного стану. Вона зазначила, що згідно розпорядження Одеської обласної військової адміністрації від 03.03.2022 року №45/А – 2022 «Про евакуацію дітей, зарахованих до закладів різних типів, форми власності та підпорядкування на цілодобове перебування» та наказу центру соціально – психологічної реабілітації дітей служби у справах дітей Болградської районної державної адміністрації від 01.03.2022 року №9 «Про евакуацію вихованців центру соціально – психологічної реабілітації дітей служби у справах дітей Болградської районної державної адміністрації Одеської області» 13 дітей у супроводі працівника центру виїхали до м. Радом ( Мазовецьке воєводство, Польща). Діти розміщені у готелі, де створені усі умови для їх утримання та забезпеченні усім необхідним для проживання.

В районі започатковано моніторинг сімей, які евакуювались та тих, які залишились на території іноземних держав. Станом на 15.04.2022 року на території Болградського району функціонує: 30 прийомних сімей, в яких перебуває 61 дитина; 4 ДБСТ – 31 дитина, під опікою та піклуванням перебуває 141 дитина.

На обліку також перебувають 185 дітей які опинились у складних життєвих обставинах. Після впровадження воєнного стану службами  у справах дітей проводиться щотижневий моніторинг потреб в сім’ях СЖО, опікунських сім’ях, прийомних сім’ях та дитячих будинках сімейного типу.

Згідно інформації служби у справах дітей Арцизької міської ради в перший тиждень воєнного стану такі родини отримали продуктові набори з продуктів, які залишились невикористаними в закладах освіти громади. Протягом місяця усі сім’ї отримали продуктові набори, засоби гігієни та одяг.

В Павлівській громаді у малозабезпечених сімей виникли труднощі з придбанням продуктів харчування через неможливість зняття коштів з рахунків, керівництвом громади було прийнято рішення невідкладно доставити зазначеним сім’ям продуктові набори з кількості тих, що залишились в навчальних закладах громади. Після отримання громадою гуманітарної допомоги, яка прибула з європейських держав, також були сформовані набори для забезпечення потреб громадян. За період воєнних дій близько 50 сімей громади (у т.ч. з числа ВПО) отримали продукти харчування, засоби гігієни, підгузки, дитяче харчування, одяг, ковдри та інше.

На території Криничненської громади зареєстровано 65 дітей, які приїхали з батьками або з родичами з територій, де ведуться активні бойові дії. 28 дітям відділом соціального захисту населення видано довідку внутрішньо переміщених осіб. Усі ВПО з дітьми розміщені до родичів,  знайомих або в окремі будинки, які вільні на даний час.

Криничненською сільською радою за допомогою благодійної організації «Дарунок» щотижня по неділях усім внутрішньо-переміщеним сім’ям з дітьми, сім’ям з дітьми, які перебувають у складних життєвих обставинах, багатодітним сім’ям, надаються продуктові пакети. Службою у справах дітей Криничненської сільської ради  роздані  памперси та одяг, які отримали від служби у справах дітей Одеської обласної військової адміністрації.

Крім того Службою у справах дітей  Болградської РВА за сприянням  служби у справах дітей Одеській обласної військової адміністрації  отримано велику кількість гуманітарної допомоги, у вигляді памперсів, одягу та взуття. Гуманітарну допомогу розподілено між 10 службами  у справах дітей ОТГ для надання допомоги вище вказаним категоріям дітей.

По завершенню наради начальником районної військової адміністрації Геннадієм Бамбурою було надано ряд доручень керівникам структурних підрозділів та звернуто увагу на виконання ними повноважень згідно вимог чинного законодавства.