1. /
  2. Новини
  3. /
  4. ТИЛ ПРАЦЮЄ – УКРАЇНА...

ТИЛ ПРАЦЮЄ – УКРАЇНА ВОЮЄ!

Робота агропромислового комплексу дуже важлива для відновлення економіки України, – зазначають у Комітеті з питань аграрної та земельної політики.

В умовах війни в Україні триває посівна, яка фактично стала другим фронтом.

За інформацією Мінагрополітики станом 1 квітня 2022 року прогнозовані площі посіву основних ярих сільськогосподарських культур під урожай 2022 року на контрольованій Україною території складають 13 438,4 тис. га, що на 3 477,9 тис. га менше від показника минулого року.

До сівби ярих культур приступила вже 21 область України, при цьому на відповідну дату минулого року в Україні посів розпочинали 15 областей.

Так всіма категоріями господарств посіяно: ярої пшениці 81,0 тис. га., ярого ячменю 327,3 тис. га., ярого ріпаку 7,6 тис. га., вівса 50,1 тис. га., гороху 62,3 тис. га., цукрових буряків 30,6 тис. га., соняшника 33,7 тис. га., сої 10,4 тис. га.

За інформацією з областей, посів озимих культур на зерно під урожай 2022 року проведено на площі 7,7 млн га в т.ч.: озимої пшениці та тритикале посіяно 6,5 млн га; жита – 159 тис. га; ячменю – 1 млн га.

У сільськогосподарських підприємствах продовжується перше підживлення озимих сільськогосподарських культур азотними мінеральними добривами та догляд за посівами.

Зокрема, попри бойові дії, на Сумщині також планують починати посівну.

Аграрії продовжують готувати ґрунт під посів пізніх ярових культур – гречки, проса, а також овочів.

З метою консультаційної підтримки територіальним громадам та домогосподарствам, які займатимуться городництвом, зберіганням та перероблюванням продукції в Україні ініційовано впровадження ініціативи «Сади Перемоги». Це всеукраїнська ініціатива, спрямована на ефективне використання доступних земельних ділянок і спрямування ресурсів для виробництва сільськогосподарської продукції задля недопущення продовольчої кризи в Україні. Ініціатива «Сади Перемоги» передбачає надання консультаційної підтримки територіальним громадам та домогосподарствам для організації здійснення ефективного городництва, зберігання та перероблювання продукції, а також заходів, спрямованих на заохочення кожної української родини долучитися до вирощування та перероблювання власно виробленої продукції рослинництва.

В умовах військової агресії росії для тваринництва важлива пряма підтримка, направлена на збереження поголів’я, створення нових потужностей, кредитування тощо, адже ферму на паузу не поставиш.

Попри все, за оцінками експертів, молочна галузь України зараз здатна задовольнити всі потреби країни в основних видах молочної продукції. Стабільну роботу відновили близько 60-65% молокопереробних підприємств, то з урахуванням залишків на складах – сиру, сирного продукту, сухого молока, згущеного молока, яке раніше відправлялося на експорт, попит на молочну продукцію може бути задоволений вітчизняними підприємствами. Деякі заводи не тільки відновили обсяги перероблювання молока, а навіть в рази збільшили.