1. /
  2. Новини
  3. /
  4. ПРИДУНАЙСЬКА ІСТОРИКО-МЕМОРІАЛЬНА КОМІСІЯ ПРИ...

ПРИДУНАЙСЬКА ІСТОРИКО-МЕМОРІАЛЬНА КОМІСІЯ ПРИ  ІДГУ ГОТОВА НАДАВАТИ КОНСУЛЬТАЦІЇ ЩОДО ПЕРЕЙМЕНУВАННЯ ГЕОГРАФІЧНИХ ОБ’ЄКТІВ

Сьогодні в умовах повномасштабної війни Російської Федерації проти України зростає роль символічного простору як консолідаційного чинника української нації, виникає потреба переосмислення та деміфологізації історичного минулого, а також позбавлення культурного ландшафту від російських імперських і радянських місць пам’яті й топонімів, які можуть бути використані російською пропагандою для обґрунтування власних псевдоісторичних претензій на територію півдня Одещини. Водночас, процеси трансформації символічного простору мають відбуватися за участі фахівців-науковців, які можуть надати обґрунтовані та виважені пропозиції, що будуть сприяти збереженню культурно-історичного ландшафту та розвитку української національної ідентичності.

Рішенням Вченої ради ІДГУ при Ізмаїльському державному гуманітарному університеті створено Придунайську історико-меморіальну комісію, основною метою діяльності якої є співпраця з представниками органів місцевого самоврядування, громадських організацій, культурних та освітніх закладів Придунайського регіону та надання консультативної підтримки щодо питань комеморації історико-культурної спадщини, повернення історичної пам’яті та деколонізації символічного простору.

Головою комісії обрано кандидата історичних наук, доцента кафедри історії та методики її навчання Віктора Дроздова. До складу комісії увійшли провідні науковці, які займаються вивченням і популяризацією історико-культурної спадщини регіону. Крім того, до участі в комісії було залучено зовнішніх експертів, зокрема доцента кафедри давньої історії України та архівознавства Львівського національного університету імені Івана Франка  та директорку Науково-дослідного інституту історичної урбаністики, професорку кафедри історії України Бердянського державного педагогічного університету.

Болградська районна військова адміністрація рекомендує звертатись до Придунайської історико-меморіальної комісії з питань перейменування назв географічних об’єктів, об’єктів топоніміки населених пунктів, які пов’язані з державою – агресором чи історією російської імперії та СРСР.

Контактні дані:

Віктор Дроздов- голова комісії, кандидат історичних наук, доцент кафедри історії та методики її навчання.

Ел. пошта. :pimk.idgu@gmail.com