1. /
  2. Новини
  3. /
  4. СТАН РИНКУ ПРАЦІ В...

СТАН РИНКУ ПРАЦІ В РАЙОНІ ОБГОВОРИЛИ В БОЛГРАДСЬКІЙ РВА

Сьогодні, начальник Болградської районної військової адміністрації Геннадій Бамбура спільно з заступником начальника Болградської РВА Дмитром Дімитровим провели нараду з представниками Арцизької, Болградської, Тарутинської філій Одеського обласного центру зайнятості стосовно стану ринку праці в Болградському районі в умовах воєнного стану.

Також у нараді взяли участь  начальник відділу економіки та  агропромислового розвитку РВА  Світлана Вербанова  та спеціалісти відділу, завідувач сектору внутрішнього аудиту РВА Павло Синельников, головний державний інспектор відділу з питань додержання законодавства про працю ГУ Держпраці в Одеській області Ольга Продонова.

Як зазначив начальник Болградської районної військової адміністрації Геннадій Бамбура,  на сьогоднішній день ринок праці потерпає значних змін – припиняють діяльність підприємства у зв’язку з проведенням військових дій на деяких територіях країни, змінюються ринки збуту продукції, у зв’язку з цим, скорочуються працівники на підприємствах. Тому працевлаштування населення району – є одним з актуальних питань  у діяльності Болградської РВА. Крім того, на даний час, в Болградському районі перебуває  8,5 тисяч  внутрішньо-переміщених осіб,  з яких  2,6 тисяч – працездатні та потребують працевлаштування. У зв’язку з цим, необхідно активізувати роботу  ринку праці в районі та знайти нові шляхи створення робочих місць.

Під час наради було заслухано представників Арцизької, Болградської, Тарутинської філій Одеського обласного центру зайнятості, які доповіли про стан ринку праці станом на 01 травная 2022 року по кожної філій центру зайнятості району.

В Арцизької філії станом на 01 травня 2022 кількість безробітних, які перебувають на обліку в Арцизької філії  Одеського обласного центру зайнятості, складає – 433 осіб. За 4 місяця поточного року працевлаштовано –  255 осіб, за відповідний період минулого року 518 осіб. За 4 місяця 2022 року наявні  262 вакансій. Станом на 01.05.2022 року є 43 вакансії.

В Болградській філії станом на 01 травня 2022 кількість безробітних, які перебувають на обліку в Болградській  філії  центру зайнятості, складає 1158 осіб. За 4 місяця поточного року працевлаштовано – 254 особи, за відповідний період минулого року 307 осіб. За 4 місяця 2022 року було 262 вакансій, станом на 01 травня 2022 року є 34 вакансій.

В Тарутинській  філії станом на 01 травня 2022 кількість безробітних, які перебувають на обліку в Тарутинській  філії  Одеського обласного центру зайнятості, складає 294 особи. За 4 місяці поточного року працевлаштовано  253 особи, за відповідний період минулого року 287 осіб. За 4 місяця 2022 року було 303 вакансій. Станом на 01 травня 2022 року є 18 вакансій.

Аналіз ринку праці показує, що наявні вакансії не забезпечують потрібності в працевлаштуванні серед безробітних.  Найпопулярнішими професіями, на які нині існує попит, є професії кваліфікованих робітників –  електрогазозварники, слюсарі, токарі та інші представники робочих професій. Роботодавці також шукають менеджерів та економістів з відповідним досвідом роботи.

З метою  підвищення рівня зайнятості населення у воєнний час, забезпечення мобільності робочої сили та недопущення порушення законодавства про працю в умовах воєнного стану, у завершенні наради було прийнято рішення провести на наступному тижні засідання робочої групи з питань дотримання законодавства про працю, а також, запросити керівників підприємств Болградського району, в яких звільнена найбільша кількість штатних працівників. Також під час засідань робочої групи будуть обговорені питання легалізації робочої сили  на підприємствах району.