1. /
  2. Новини
  3. /
  4. ВИКОНАННЯ  МІСЦЕВИХ БЮДЖЕТІВ ГРОМАД...

ВИКОНАННЯ  МІСЦЕВИХ БЮДЖЕТІВ ГРОМАД – ОДНА З ГОЛОВНИХ ЗАДАЧА  БОЛГРАДСЬКОЇ РВА

З метою повного виконання місцевих бюджетів громад Болградського району та підтримки економіки України на період воєнного стану начальник Болградської районної військової адміністрації Геннадій Бамбура спільно з заступником начальника Болградської РВА Дмитром Дімитровим, в.о. начальника відділу фінансів Наталею Пітух та завідувачем сектору внутрішнього аудиту РВА Павлом Синельниковим провели селекторну нараду з головами територіальних громад району та їх начальниками фінансових управлінь.

Зазначимо, що у квітні 2022 року доходна частина Болградського району виконана на 107,8%, завдяки роботі, яка проведена Болградською районною військовою адміністрацією та громадами району, щодо наповнення місцевих бюджетів. Надходження доходів загального фонду в порівнянні з відповідним періодом минулого року зрослі на 8,98%. За результатами проведеної роботи доходну частину своїх бюджетів виконали 6 громад: Болградська – 131,7%, Арцизька – 113%, Василівська – 117,1%, Криничненська – 128,2%, Павлівська – 110% та Теплицька – 107%.

Начальник Болградської районної військової адміністрації Геннадій Бамбура подякував усім головам ОТГ, які виконали бюджет у квітні 2022 року.

Основним джерелом доходів місцевих бюджетів залишається податок на доходи фізичних осіб. У цілому по Болградському району цей вид доходів виконано на 109,9%, додатково отримано – 8109,23 тис. грн. Надходження податку і збору з доходів фізичних осіб не виконано у зв’язку з ненадходженням ПДФО з оренди земельних паїв. Надходження акцизного податку не виконано на 1173,91 тис. грн. або на 69,9%. Плату за землю виконано на 100,2 %.

  Як зазначила в.о. начальника відділу фінансів Наталя Пітух, Урядом прийняті зміни до законодавства, які передбачають звільнення підприємців  від сплати місцевих податків, але на територіях, де ведуться бойові дії. На сьогоднішній день на території Болградського району бойові дії не ведуться і це не звільняє від сплати податків підприємців, податки мають сплачуватися в повному обсязі. Тому податковим органам спільно з органам місцевого самоврядування, органами виконавчої влади необхідно негайно активізувати роботу з платниками податків щодо необхідності їх сплати до бюджетів усіх рівнів в повному обсязі.

Під час наради начальник Болградської районної військової адміністрації Геннадій Бамбура обговорив з головами ОТГ, які мають заборгованість, шляхи її погашення та визначили ряд заходів по наповненню місцевих бюджетів зазначених громад протягом травня 2022 року.

Було встановлено, що більшість податків не виконано у зв’язку з тим, що багато підприємців, які зареєстровані в Болградському районі, проводять  свою діяльність на територіях де ведуться бойові дії. У зв’язку з цим,   вони припинили  свою діяльність. Крім того,  є значне невиконання акцизного податку у зв’язку з обмеженням торгівлі алкогольних напоїв.

Головам ОТГ, які не виконали бюджет, рекомендовано провести роботу з платниками податків, а саме приділити особливу увагу на надходженням податку на доходи з фізичних осіб, земельного та єдиного податків.

У завершені наради  начальник Болградської районної військової адміністрації Геннадій Бамбура, доручив головам ОТГ активізувати роботу з платниками податків  та виконати бюджети громад у травні на 100%.