1. /
  2. Новини
  3. /
  4. «НЕ ВТРАЧАТИ ТЕМПІВ ЗБИРАННЯ...

«НЕ ВТРАЧАТИ ТЕМПІВ ЗБИРАННЯ ВРОЖАЮ» – ГЕНАДІЙ БАМБУРА

В агропромисловому комплексі Болградського району  продовжується збирання врожаю ранніх зернових та зернобобових культур. Як проводиться збиральна компанія в сільськогосподарських підприємствах Болградщини особисто перевірив  начальник Болградської районної військової адміністрації  Геннадій Бамбура разом з заступником Дмитром Дімитровим.

Очільник району побував на полях ПП «Герюш» с. Виноградівка Болградської ОТГ, керівником якого є Георгієм Терзі, де ознайомився із ходом збору врожаю в господарстві, оглянув збиральну техніку та поспілкувався з керівництвом підприємства.

Дане господарство має значний зерновий клин у районі. На сьогоднішній день ПП «Герюш» працює із застосуванням новітніх агротехнологій.  У підприємстві наразі зібрано 160  га озимого ячменю (сорту 9 вал). У ході жнивної кампанії урожайність ячменю  склала  30 ц/га. Після завершення збирання озимого ячменю (ще близько 80 га)  підприємство почне збирання озимої пшениці на площі 600 га. До збирання  задіяні 5 власних зернозбиральних комбайнів.

Спілкуючись з керівником ПП «Герюш» Георгієм Терзі були озвучені проблеми, які дуже хвилюють сільгосптоваровиробника : низькі ціни на зерно, відсутність ринків збуту тощо. Також було зазначено, що підприємство повністю забезпечено паливом, зерно зберігається в складах.

Крім того, зазначене підприємство займається виробництвом тваринництва та вирощує 480 голів  овець й 100 голів свиней.

Після цього керівник Болградської РВА відвідав ТОВ «Агротранс» м. Болград Болградської ОТГ, де також ознайомились з ходом збирання ранніх зернових культур та поспілкувались з керівником підприємства Іваном Кулінським.

В цьому сільгосппідприємстві завершено збирання озимого ячменю на  площі 400 гектарів. Врожайність склала 25 ц/га. На полях підприємства наразі задіяні 2 зернозбиральних комбайни. На даний час розпочалось збирання озимої пшениці на площі 730 гектарів. Як зазначив керівник підприємства, на сьогодні  врожайності культури складає -30 ц/га. Це дуже непоганий показник. Для проведення жнив в підприємстві достатньо пально-мастильних матеріалів, техніки, а головне працьовитих рук аграріїв.

У ході зустрічі Іван Кулінський розповів, що підприємство ПП «Агротранс» використовує вітчизняні сорти, які стійкі до посухи. Окрім того, підприємство займається вирощуванням винограду столових сортів на площі 120 га. Геннадій Бамбура та Дмитро Дімитров побували на ділянці виноградних насаджень, на якій проводиться крапельне зрошування  та ознайомились з технологією вирощування столових сортів.  

Під час бесіди керівник підприємства зазначив, що  існують проблеми з реалізацією зерна, від чого, напряму, залежить виплата кредиту, який отримало у минулому році підприємство.

Голова Болградської райдержадміністрації Геннадій Бамбура пообіцяв керівникам зазначених підприємств, що всіляке сприятимуть у виявлені нових ринків збуту зерна.

– На сьогодні наше основне завдання не втрачати темпів збирання врожаю, незважаючи на військовий стан в країні. Максимально використовувати кожну погожу годину, щоб запобігти втраті навіть найменшої його частки та якості, задля забезпечення мешканців нашого району належним продовольчим запасом, – підкреслив начальник районної військовій  адміністрації Геннадій Бамбура.

Зазначимо, що загальна площа ранніх зернових і зернобобових культур, яка підлягає збиранню у районі в цьому році, складає 127,4 тис. га, у тому числі озимих та ярових зернових культур – 110,4 тис. га. Крім того підлягає збору 17 тис. га озимого ріпаку.

Станом на 23 червня 2022 року підприємствами району намолочено 14722 тонн озимого ячменю з площі  6650 га, середня урожайності становить 22,1 ц/га.