1. /
  2. Новини
  3. /
  4. У БОЛГРАДСЬКІЙ РВА ОБГОВОРИЛИ ...

У БОЛГРАДСЬКІЙ РВА ОБГОВОРИЛИ  ГОТОВНІСТЬ СІЛЬСЬКОГОСПОДАРСЬКИХ ПІДПРИЄМСТВ БОЛГРАДСЬКОГО РАЙОНУ ДО ЗБОРУ РАННІХ ЗЕРНОВИХ І ЗЕРНОБОБОВИХ КУЛЬТУР

Під головуванням заступника начальника Болградської РВА Дмитра Дімитрова спільно з   керівниками структурних підрозділів РВА та представниками Болградського РУ ГУ ДСНС України в Одеській області пройшла онлайн нарада з головами громад Болградського району з питань готовності сільськогосподарських підприємств Болградського району до збору ранніх зернових і зернобобових культур у 2022 році.

Про стан готовності сільськогосподарських підприємств Болградського району до збору ранніх зернових і зернобобових культур у 2022 році доповідала  начальник відділу економіки та агропромислового розвитку районної державної адміністрації Світлана Вербанова. Вона зазначила, що загальна площа посівів ранніх зернових і зернобобових культур по сільгосппідприємствам у Болградському районі складає 110,7 тис. га, окрім цього озимого ріпаку 17,9 тис. га. За оперативними даними сільгосппідприємств району загальний стан посівів озимих зернових культур та рапсу оцінюється як задовільний і слабкий.

В 2022 році в агропромисловому комплексі сільськогосподарськими підприємствами Болградського району планується зібрати 280,0 тис. тонн зерна ранніх зернових та зернобобових при середньої врожайності 25,4 ц/га. Окрім цього планується зібрати озимого ріпаку 21,3 тис. тонн при середньої врожайності 12,5 ц/га.

Зменшення врожаю ранніх зернових культур очікується менше ніж в 2021 році приблизно на 42%. Основні причини: складні погодні умови, посушлива осінь 2021 року та вісна 2022 року, зменшення посівів озимих культур на 16,6 тис га, зменшення внесених мінеральних добрив через цінову ситуацію на ринки мінеральних добрив.

Сільгосппідприємства району забезпечені зернозбиральною технікою на 95%. Забезпеченість дизельним паливом складає 80%, бензином – 85%. Підриємства району повністю забезпечені сезонними працівниками при потребі 1434 робітника, в наявності 1947.

Про забезпечення пожежної безпеки та посилення протипожежного захисту під час зберігання врожаю і заготівлі грубих кормів у 2022 році доповів  т.в.о. начальника Болградського РУ ГУ ДСНС України в Одеській області Борис Михальчан. Він зазначив, що з метою попередження виникнення пожеж і загибелі людей у період збирання, зберігання та переробки врожаю, Болградським РУ ГУ ДСНС України в Одеській області проаналізовано відповідні матеріали попередніх планових, позапланових перевірок стану пожежної та техногенної безпеки сільськогосподарських підприємств, хлібних ланів, хлібоприймальних пунктів, елеваторів, зернотоків та інших об’єктів, де зберігається та перероблюється сільськогосподарська продукція, які розташовані на території Болградського району. Виходячи з вищевикладеного, ситуація, яка склалась на теперішній час, викликає занепокоєння.

З метою недопущення матеріальних втрат зернових та грубих кормів через пожежі та інші надзвичайні ситуації в місцях збирання, зберігання та переробки врожаю, Болградське РУ ГУ ДСНС України в Одеській області просить посадових осіб підприємств, які задіяні до збирання, зберігання та переробки врожаю зернових дотримуватись наступних заходів:

  • забезпечити наявність транспортних засобів з постійно причепленою важкою дисковою бороною для виконання протипожежних розривів;
  • зобов’язати посадових осіб сільськогосподарських підприємств та осіб, які самостійно обробляють земельні ділянки, дотримання виконанню вимог статті 77/1 КУпАП «Самовільне випалювання рослинності або її залишків», а саме: випалювання стерні, луків, пасовищ, ділянок із степовою рослинністю або її залишків та опалого листя та землях сільськогосподарського призначення, без дотримання встановленого порядку, тягнуть за собою накладення штрафу на громадян вісімдесяти (3060 грн) та трьохсот шістдесяти (6120 грн) і на посадових осіб від дев’ятисот (15300 грн) до однієї тисячі двохсот шістдесяти (21400 грн) неоподаткованих мінімумів доходів громадян.
  • в умовах військового стану, не виключається можливість, навмисного підпалу хлібних ланів або потрапляння у хлібні лани боєприпасів чи їх уламків. Тому хлібні масиви необхідно розробити на ділянки не більше 50 га, між ділянками зробити прокоси не менше 8 метрів, посередині прокосів виконати проорану смугу не менше 4 метрів завширшки. Хлібні поля у місцях прилягання їх до лісових масивів, степових смуг, автомобільних шляхів обкосити та оборати смугою не менше 4 метрів завширшки.

Борис Михальчан зазначив, що необхідно більш відповідальніше віднестись до вказаних заходів, тому  що на  Миколаївщині горять хлібні лани, як і після обстрілів, так і після роботи  диверсійних груп.

Про дотримання правил охорони праці під час збиральної кампанії 2022 року доповів головний державний інспектор Ізмаїльського відділу нагляду в промисловості ГУ Держпраці в Одеській області Іван Ротань. Він зазначив, що причинами нещасних випадків, які сталися на підприємствах АПК, є невиконання посадовими особами обов’язків з питань охорони праці, недотримання інструкцій з охорони праці виконавцями робіт.  Більша частина  нещасних випадків, серед яких багато з тяжкими наслідками, відбуваються через незнання  робітниками засобів безпечного виконання робіт.

Основними причинами нещасних випадків є порушення трудової та виробничої дисципліни, правил дорожнього руху, незадовільний стан сільськогосподарської техніки, а також порушення  в організації навчання та перевірки знань з питань охорони праці.

Особливу увагу слід звернути на обладнання електроустановок, використання електроприладів та агрегатів, ізоляцію дротів та заземлення зварювальних та інших агрегатів, наявності непошкодженої ізоляції на ручках інструментів та приладів.

 Ізмаїльський відділ нагляду в промисловості ГУ Держпраці в Одеській області   звертає особливу увагу керівників підприємств та господарств на те що, правильна організація робіт  та дотримання правил та норм охорони праці та промислової безпеки є     основними умовами запобігання виникнення нещасних випадків.

У завершені наради  заступник начальника Болградської РВА Дмитро Дімитров району  зазначили, що керівникам сільськогосподарських підприємств необхідно заздалегідь  узгоджувати з військовим комендантом району та командиром батальйону Болградського ТРО проведення сільгоспробіт біля державного кордону,  військових  об’єктів та військових формувань, розміщених на території району. Також була обговорена організація роботи сільськогосподарських підприємств під час збирання врожаю в період проведення комендантської години, переміщення сільськогосподарської техніки в межах району та у період настання комендантської години, а також організація видачі посвідчень працівникам підприємств та на спеціалізовану техніку, задіяних в збиранні врожаю.