1. /
  2. Новини
  3. /
  4. ВИРІШЕННЯ ПРОБЛЕМНИХ ПИТАНЬ НАПОВНЕННЯ...

ВИРІШЕННЯ ПРОБЛЕМНИХ ПИТАНЬ НАПОВНЕННЯ МІСЦЕВИХ БЮДЖЕТІВ БОЛГРАДСЬКОГО РАЙОНУ ОБГОВОРИЛИ В БОЛГРАДСЬКІЙ РВА

Сьогодні Болградський район з робочим візитом відвідали заступник голови Одеської обласної державної (військової) адміністрації Дмитро РАДУЛОВ, директор Департаменту фінансів  Одеської обласної державної (військової) адміністрації Марина ЗІНЧЕНКО, заступник начальника Головного управління ДПС в Одеській області Анатолій БОНДАРЕНКО та  голова Координаційного Гуманітарного штабу при ОДА Олексій ЧОРНИЙ.

В рамках робочого візиту керівництво департаментів Одеської ОВА провели робочу нараду з головами міських, сільських та селищних рад Болградського району, начальниками територіальних відділів центральних органів виконавчої влади, керівниками структурних підрозділів районної державної адміністрації  щодо вирішення проблемних питань наповнення місцевих бюджетів Болградського району.

Як зазначив, начальник Болградської РВА Геннадій Бамбура на початку наради основними питаннями порядку денного нашої зустрічі сьогодні є наповнення й використання місцевих бюджетів та вирішення проблемних питань, пов’язаних зі збільшенням рівня заробітної плати.

«Щодо виконання місцевих бюджетів хочу зазначити, що наші громади пристосувалися до виконання бюджетів в умовах воєнного стану. Якщо в березні поточного року тільки 2 громади району виконали бюджет, то в квітні вже 6, а в травні – 8.   За оперативними даними Департаменту економічної політики та стратегічного розвитку Одеської обласної державної адміністрації середньомісячна  заробітна плата по району за березень 2022 року склала 9718 грн, що на 16,8% більше, ніж за березень 2021 року. Сьогодні, в умовах воєнного стану, як ніколи приділяється особлива увага продовольчий безпеці району, а саме питання щодо стану проходження збору ранніх зернових та зернобобових культур» – зазначив Геннадій Васильович.

Заступник голови Одеської обласної державної (військової) адміністрації Дмитро Радулов доповів про стан економіки у районі та проблемні питання, пов’язані зі збільшенням рівня заробітної плати.  Він  зазначив, що сьогодні керівництву Болградської РВА та територіальних громад необхідно укладати максимум зусиль з наповнення місцевих бюджетів з метою забезпечення соціальних та економічних потреб громад, а також забезпечення потреб  Збройних Сил України.

Про наповнення та використання місцевих бюджетів Болградського району в умовах воєнного стану доповіли директор Департаменту фінансів  Одеської обласної державної (військової) адміністрації Марина Зінченко та заступник начальника Головного управління ДПС в Одеській області Анатолій Бондаренко.

Директор Департаменту фінансів  Одеської обласної державної (військової) адміністрації розповіла про ситуацію з наповненням бюджетів по кожній громаді Болградського району. Вона зазначила, що до місцевих бюджетів  Болградського району  станом на 1 червня 2022 року  надійшло 237 451,0 тис. грн, виконання плану становить 108,1%, до плану додатково отримано   17109,2 тис. грн, темп росту склав 112,9%.

За п’ять місяців поточного року із 10 місцевих бюджетів не забезпечила виконання планових показників  одна громада  (Бородінська ОТГ). 

Але головам громад необхідно переглянути на сесіях встановлені розміри місцевих податків та зборів на 2023 рік та привести їх до відповідних розмірів. Також Марина Зінченко проаналізувала стан видатків та розмір середньомісячної заробітної плати штатних працівників та працівників апарату по кожній громаді району.

Вона зазначила, що фінансовим структурам громад та Болградській РВА необхідно налагодити взаємодію та співпрацю задля отримання необхідного результату щодо наповнення місцевих бюджетів та вирішення проблемних питань, пов’язаних з їх наповненням.

Учасники наради, також, обговорили питання взаємодії органів місцевого самоврядування з податковою службою регіону та заходи, направлені на підвищення рівня заробітних плат.

За словами Анатолія Бондаренко, на сьогодні, першочерговим завданням Головного управління ДПС в Одеській області залишається комунікація з представниками бізнесу в питаннях своєчасного та сумлінного виконанням податкових зобов’язань перед бюджетами всіх рівнів та роз’ясненню податкових новацій, що запровадженні на період воєнного стану.

Також, заступник очільника податкової служби Одеського регіону зазначив, що виведення заробітних плат з «тіні» сприятиме залученню додаткових коштів до місцевих бюджетів у вигляді податку на доходи фізичних осіб та військового збору, забезпечивши своєчасне фінансування соціальних потреб громад та підтримку обороноздатності країни.

В свою чергу, голови територіальних громад Болградського району доповіли про стан виконання місцевих бюджетів та зазначили проблемі питання, з якими стикаються громади під час своєї діяльності та потребують допомоги у їх вирішенні з боку обласної та районної влади. 

Голова Координаційного Гуманітарного штабу при ОДА Олексій Чорний обговорив з органами місцевого самоврядування Болградського району проблемні питання пов’язані з взаємодією Координаційного Гуманітарного штабу при ОДА та при Болградській  РВА, а також, питання стосовно отримання та видачі гуманітарної допомоги.

За результатами наради, заступник начальника  Одеської обласної військової адміністрації Дмитро Радулов надав відповідні доручення керівництву району та територіальних громад та окреслив заходи, направлені на залучення резервів сплати податків та зборів до місцевих бюджетів. Особливу увагу він доручив приділити  проведенню засідань робочих груп з  легалізації заробітної плати найманих працівників.

Також керівництво області та району привітали із професійним святом та висловити слова подяки усім державним службовцям, які з повною віддачею працюють на благо жителів Болградського району та побажали їм  міцного здоров’я, щастя, миру та успіхів у професійній діяльності!