1. /
  2. Новини
  3. /
  4. НАЦІОНАЛЬНИЙ БАНК УКРАЇНИ ЗМІНИВ...

НАЦІОНАЛЬНИЙ БАНК УКРАЇНИ ЗМІНИВ РІВЕНЬ ФІКСОВАНОГО ОФІЦІЙНОГО КУРСУ ГРИВНІ ДО ДОЛАРА США

Що це означає? Офіційний курс гривні до долара США і надалі лишатиметься фіксованим. Змінено тільки його рівень – до 36,57 грн/дол. США. Це необхідно, щоб підтримати стійкість економіки під час війни.

❓ Як саме цей крок зробить економіку стійкішою та яким буде його вплив на ціни?

Розповідаємо 👇👇👇🟢 Чому НБУ змінює офіційний курс?З 24 лютого 2022 року та до сьогодні офіційний курс гривні був зафіксований на рівні 29,25 грн/дол. США. Він фактично став якорем для фінансової системи, який допоміг запобігти паніці у перші дні нападу та зберегти її стабільну роботу. Минуло вже майже п’ять місяців з моменту фіксації курсу. За цей період змінилася економічна ситуація всередині країни та зовнішні умови, зокрема у світі значно змінився офіційний курс долара США до багатьох іноземних валют. Так, з початку року долар зміцнився на понад 11% до провідних валют. По-іншому діють і громадяни та бізнес, ухвалюючи свої економічні рішення. Якщо на початку війни у найбільш шоковий період вони витрачали кошти лише на найнеобхідніше для життя, то зараз керуються іншими мотивами. Бізнес шукає шляхи отримати максимальний прибуток в поточних умовах, а громадяни – заощадити та захистити свої доходи та заощадження від інфляції.

👉 Унаслідок цього курс на рівні 29,25 грн/дол. США втратив свою актуальність. Водночас економіка й надалі працює в умовах високої невизначеності, викликаних війною. Разове підвищення Національним банком офіційного курсу і його подальша фіксація на новому рівні знову виконає роль якоря чи опори для цінових очікувань. Це важливо, аби і бізнес, і громадяни мали змогу опиратися на нього, ухвалюючи свої економічні рішення.

🟢 Що зміниться на валютному ринку?

➡️ Для бізнесуЦе рішення прямо вплине на курс операцій для експортерів та імпортерів. Вони купують валюту у безготівковому сегменті валютного ринку. Сьогодні на ньому діють такі умови: курс продажу та купівлі валюти не може відхилятися більш як на 1% від офіційного. Така зміна у безготівковому сегменті валютного ринку є очікуваною. Вона збільшить притік і відповідно продаж валютної виручки експортерами, мінімізує спекулятивну складову поведінки учасників ринку та дасть змогу стабілізувати курсові очікування.

➡️ Для населення Курс продажу валюти банками у готівковому сегменті валютного ринку, на якому продають та купують валюту громадяни, не має прямої прив’язки до офіційного курсу. Відповідно прямого впливу від підвищення офіційного курсу у цьому випадку немає.

🟢 Чи вплине встановлення нового рівню офіційного курсу на ціни?Таке рішення матиме обмежений вплив на ціни. Основні чинники прискорення інфляції на сьогодні – наслідки війни для пропозиції товарів і послуг та вартості логістики, а також зростання цін на світових товарних ринках, зокрема на нафту та газ.

🔺 Водночас фіксація офіційного курсу гривні до долара на стійкішому рівні дасть змогу Національному банк утримувати курсову стабільність та зберегти контроль над ціновою динамікою в Україні.

🔄 Які зміни відбулися у переліку валютних обмежень? Сьогодні ж Національний банк ухвалив рішення про окремі заходи, які допоможуть менше витрачати цінні міжнародні резерви на непріоритетні у воєнний час напрями та забезпечити більшу стійкість економіки, яка необхідна для перемоги у війні. Вони стосуються поточних обмежень на валютні операції.

➡️ Так, із 21 липня:

▪️Громадяни, як і раніше, матимуть змогу знімати з гривневих платіжних карток за кордоном 50 тис. грн (в еквіваленті) на місяць. Водночас ліміт на зняття готівкової валюти з гривневих платіжних карток за кордоном змінено зі щомісячного на щотижневий: 12,5 тис. грн (в еквіваленті) на сім календарних днів;

▪️зменшено щомісячний ліміт на P2P перекази громадян за кордон із гривневих платіжних карток українських банків зі 100 тис. грн (в еквіваленті) до 30 тис. грн (в еквіваленті);

▪️встановлено щомісячний ліміт на розрахунки за кордоном із використанням гривневих платіжних карток у розмірі 100 тис. грн (в еквіваленті) з усіх рахунків клієнта в банку, відкритих у національній валюті.

👉 Це обмеження не відчує переважна більшість громадян, які перебувають за кордоном.

🟢 Що ще потрібно зробити для підвищення стійкості економіки?Національний банк обговорює з урядом, парламентом та іншими органами влади подальші кроки зі зміцнення економіки.Звичайно, що за умов війни потреби у державних видатках зросли, а доходи знизилися. Проте для того, щоб економіка продовжувала функціонувати стабільно, необхідні кілька кроків: визначити справді критично пріоритетні напрямки видатків, підвищити бюджетні надходження з можливих джерел, наприклад, некритичного під час війни імпорту, фінансування дефіциту бюджету не за рахунок емісії НБУ, а залучення заощаджень, пропонуючи їхнім власникам справедливу винагороду – доходність.