1. /
  2. Новини
  3. /
  4. ЩОТИЖНЕВА АПАРАТНА НАРАДА НАЧАЛЬНИКА...

ЩОТИЖНЕВА АПАРАТНА НАРАДА НАЧАЛЬНИКА БОЛГРАДСЬКОЇ РВА

Сьогодні під головуванням начальника Болградської районної військової адміністрації Геннадія Бамбури за участю заступника начальника Болградської РВА Дмитра Дімитрова і Дениса Байлука та керівника апарату Валентини Калаянової відбулась щотижнева апаратна нарада з керівниками структурних підрозділів РВА.

Про підсумки діяльності КНП «Болградська центральна районна лікарня» за  I півріччя  2022 року в умовах воєнного стану доповів генеральний директор КНП «Болградська центральна районна лікарня» Болградської міської ради  Віктор Дішлі. Він зазначив, що КНП «Болградська центральна районна лікарня»  є  лікувально-профілактичним закладом, який забезпечує стаціонарну та амбулаторно-поліклінічну допомогу населенню Болградського району і належить до установ II рівня надання медичної допомоги після проведених в районі заходів з реформування охорони здоров’я району.

Станом на 01 червня 2022 року ліжковий фонд Болградської  ЦРЛ складає 185 ліжок. З 01 червня  проведена оптимізація ліжкового фонду та припинено функціонування 5 ліжок для вагітних, роділь та породіль.

Медична допомога надається наступними кадрами:  66,0  штатними лікарями та 126 штатними працівниками середньо – медичного  персоналу.

За 1 півріччя 2022 року на стаціонарних ліжках було проліковано 2328 хворих; за  аналогічний період минулого року  2198 (більше на 5,9%). Проведено амбулаторних операцій: 1 півріччя 2022 року – 808; 1 півріччя 2021 року – 796 (більше на 1,5%).

Рівень первинної інвалідності серед працездатного населення за 1 півріччя 2022 року склав 17,9 проти 19,2 за аналогічний період минулого року . Показник нижче рівня аналогічного періоду минулого року  на 6,8%.

            Захворюваність злоякісними новоутвореннями (показник на 100 тис. населення): 1 півріччя 2022 року склав 78,8; 1 півріччя 2021 року – 107,8. Показник захворюваності нижче рівня аналогічного періоду минулого року на 26,9%.

    Захворюваність на всі форми активного туберкульозу (показник на 100 тис. населення): 1 півріччя 2022 року – 15,1;  за 1 півріччя 2021 року – 14,8. Показник захворюваності перевищує рівень 1 півріччя минулого року на 2%.

Вперше виявлено хворих з ВІЛ інфекцією: 1 півріччя 2022 року – 11; за 1 півріччя 2021 року  -7.

У звітному періоді за кошти від надходжень за програмою державних медичних гарантій (НСЗУ) проведено ремонт рентген-кабінету та встановлено сучасне рентген-обладнання на три робочих місця. На умовах співфінаснування за рахунок коштів бюджету Болградської територіальної громади придбано наркозну станцію (апарат інгаляційної анестезії) по типу LEON+. За кошти програми «Болгарська допомога для розвитку», що фінансується Міністерством закордонних справ Болгарії, придбано сучасний УЗД-апарат. В рамках проекту «Забезпечення енергетичної стабільності лікарень України», який виконується Офісом Управління ООН з обслуговування проектів в Україні, отримано два дизельних генератора змінного струму, завдяки чому лікарня повністю забезпечена резервними джерелами електропостачання.

Проблемні питання закладу: брак лікарських кадрів,  недостатнє оснащення діагностичною апаратурою лікувальних установ, необхідність придбання медичного інструментарію, заміна санітарного автотранспорту.

Також Віктор Дішлі зазначив, що необхідним є проведення капітального ремонту хірургічного відділення, облаштування зовнішнього ліфту до другого поверху головного корпусу лікарні з метою забезпечення належного доступу маломобільних груп населення до терапевтичного відділення, капітальний ремонт двох протипожежних резервуарів. Для забезпечення енергоефективності лікарні є доцільним проведення енергоаудіту з подальшою реалізацією заходів з енергоефективності. Також необхідним є проведення поточного ремонту вулично-дорожньої мережі з твердим покриттям ділянки по вул. Шпитальна, обмежена вул. Заводська та вул. Ізмаїльська в м. Болград (ділянка дороги з’єднує територію Центральної районної лікарні та діагностичного центру, що дозволить поліпшити умови медичного обслуговування та збереження   здоров’я мешканців громади).

Крім того генеральний директор КНП «Болградська центральна районна лікарня» Болградської міської ради  зазначив, що останнім часом зростає  кількість хворих на COVID-19, тому звернувся до присутніх з вимогою дотримуватися протиепідемічних заходів, спрямованих на запобігання поширенню COVID-19.

Сергій Забуга, начальник відділу оборонної роботи, цивільного захисту та взаємодії з правоохоронними органами районної державної адміністрації, доповів про стан захисних споруд цивільного захисту в районі.

Він зазначив, що на обліку в Болградській районній військовій адміністрації перебуває:

 – 27 ПРУ, із них 5 в закладах освіти;

– згідно інформації голів міських, селищних та сільських рад для колективного укриття населення ТГ передбачається використання 82-х найпростіших споруд для колективного укриття населення,  із них 35 – це підвальні приміщення в закладах освіти;

 – найпростіші споруди для індивідуального укриття членів сім’ї чи групи людей (приватні погреби, підвали, тощо).

Станом на 02 серпня 2022 року ЗСЦЗ, а це ПРУ, за результатами перевірок та інформації виконкомів міськсільрад оцінюються наступним чином:

            – готові до використання за призначенням –  6  ПРУ.

            – обмежено готові – 18  ПРУ.

– не готові –  3  ПРУ.

В громадах району  продовжується робота щодо дооблаштування  та дооснащення  захисних споруд, що розташовані у безпосередній близькості до місця знаходження закладів освіти, які плануються використовувати для укриття здобувачів освіти і працівників, у тому числі для осіб з особливими освітніми потребами. За результатами проведеного обстеження  захисних споруд в навчальних закладах району встановлено:  з перевірених 79 закладів загальної середньої освіти, рекомендовано до використання як укриття, за умов усунення всіх недоліків, 38 споруд у 36 закладах загальної середньої освіти. Не рекомендовано до використання як укриття  – 15 споруд у  15 закладах загальної середньої освіти. Не мають укриттів на території закладу та на відстані до 500 метрів – 28 закладів  загальної середньої освіти.

По спорудах, які визначені обмежено придатними, міськими, сільськими та селищними радами затверджено плани щодо проведення ремонтних робіт, дооснащення їх необхідними засобами життєзабезпечення, встановлені терміни завершення робіт до початку нового навчального року. До 01 вересня ці споруди плануються підготувати  для укриття учнів та персоналу закладів освіти.

З початком агресії російської федерації проти України були проведені робочі наради з головами міських, селищний та сільських рад – балансоутримувачами ЗСЦЗ, щодо забезпечення належного функціонування захисних споруд цивільного захисту, їх доукомплектування необхідним інвентарем та майном відповідно до норм, визначених Вимогами щодо утримання та експлуатації захисних споруд цивільного захисту, затверджених наказом МВС від 09.07.2018 року №579 (зі змінами).

На виконання вимог чинного законодавства України, враховуючи фінансові можливості балансоутримувачів ЗСЦЗ, розуміння необхідності та важливості питання щодо забезпечення укриття населення в захисних спорудах, особливо сьогодні, в період введеного в державі воєнного стану, виконання заходів щодо утримання та забезпечення готовності ЗСЦЗ до використання за призначенням залишається актуальним та надважливим.

Також очільник району заслухав інформацію керівників структурних підрозділів та служб району щодо основних напрямів життєдіяльності району за минулий тиждень та про основні питання на поточний тиждень.

По завершенню апаратної наради начальником Болградської РВА Геннадієм Бамбурою було надано ряд доручень окремим  керівникам структурних підрозділів та установ району.