1. /
  2. Новини
  3. /
  4. ВАМ ПРОПОНУЮТЬ ГРОШОВУ ДОПОМОГУ...

ВАМ ПРОПОНУЮТЬ ГРОШОВУ ДОПОМОГУ ВІД ЄС В TELEGRAM? ЦЕ ШАХРАЇ!

Інформація про те, що пенсіонери з усіх регіонів України можуть подати заявку на допомогу від ООН, активізувала не лише заявників, а й шахраїв.

 Українці масово кинулись подавати заявки на допомогу від міжнародних організацій. Пенсіонерам обіцяють виплати у сумі  2200 грн від ООН упродовж трьох місяців.

Літні люди здебільшого не знають, що таке ІBAN номер та де його взяти, тому в кращому разі йдуть до банку і просять допомогти з реєстрацією. Однак все частіше потрапляють на гачок спритників, які під виглядом заявки на міжнародну допомогу, намагаються заволодіти даними про банківські рахунки.

Подати заявку на виплати від міжнародних організацій справді можна. Для цього достатньо перейти на сайт єДопомога, і далі діяти відповідно до інструкцій. Заявку можуть подавати українці, які належать до категорії вразливих осіб. Це не обов’язково мусять бути люди, що проживають у зоні активних бойових дій чи мають статус внутрішньо переміщених осіб. 

Як тільки стало відомо, що подавати заявку на допомогу можуть пенсіонери з усіх регіонів України, шахраї вирішили скористатися цим. Пенсіонерам почали надходити повідомлення про виплати у смс та месенджерах з посиланням, за яким можна подати заявку. І якщо людина справді вводить дані за своєї картки з неї зникають кошти.

“Зараз в телеграм-каналах шириться інформація про виплати для українців від усіх: ООН, ЄС, ПриватБанку, Дії, та навіть НАТО. Шахраї пропонують клієнтам перейти за посиланням на фішинговий сайт і пройти опитування (заповнити персональні дані та дані банківських карток) для отримання допомоги, –  кажуть у ПриватБанку. – Ніколи не переходьте за такими посиланнями. Ви втратите свої гроші. ПриватБанк не створював каналів та ботів для виплат у телеграмі або інших месенджерах. По-друге, для виплат ми не просимо конфіденційні дані, зокрема номери карток, PIN-коди та паролі”.

Користувачам нагадують, що фішингові сайти можуть бути двійниками справжніх сайтів. Тому краще не переходити за посиланням, а шукати той же сайт єДопомога чи сайт банку через пошукову систему або додаток. 

Що до допомоги від міжнародних організацій, то для її отримання потрібен лише номер рахунку у міжнародному форматі (ІBAN). Для українських рахунків він починається з букв UA та містить 27 цифр. Для цього не треба відкривати окремий рахунок. Дізнатись ІBAN свого пенсійного рахунку можна через додаток (Приват24, Ощад24 тощо) чи в особистому кабінеті на сайті банку.

Номер картки, термін  її дії та CVV-код, паролі від онлайн-банкінгу  та PIN-коди за жодних обставин нікому повідомляти не можна.