1. /
  2. Новини
  3. /
  4. ІНФОРМАЦІЯ ПРО ВИЗНАЧЕННЯ ПОТРЕБИ...

ІНФОРМАЦІЯ ПРО ВИЗНАЧЕННЯ ПОТРЕБИ НАСЕЛЕННЯ БОЛГРАДСЬКОГО РАЙОНУ У СОЦІАЛЬНИХ ПОСЛУГАХ НА 2022 РІК

На виконання Закону України «Про соціальні послуги», наказу Мінсоцполітики від 20.01.2014 №28, управлінням соціального захисту населення Болградської районної військової адміністрації (далі по тексту управління) узагальнено, визначену об’єднаними територіальними громадами, потребу жителів Болградського району у соціальних послугах.

Задоволення потреб у соціальних послугах людей, які опинилися в складних життєвих обставинах, є одним із ключових завдань усіх надавачів послуг системи соціального захисту населення.

Міські, сільські, селищні ради, є органами держави, які зобов’язані, відповідно до законодавства, визначати і оцінювати потреби відповідного населення у громаді і забезпечувати соціальний захист населення в широкому розумінні.

Закон України «Про соціальні послуги» (пункт 4, стаття 11) визначив, що до повноважень районних державних адміністрацій, виконавчих органів міських (міст обласного значення) рад, об’єднаних територіальних громад належить визначення потреб населення адміністративно-територіальної одиниці/територіальної громади у соціальних послугах, у тому числі із залученням надавачів соціальних послуг недержавного сектору, оприлюднення відповідних результатів. Цим Законом передбачено щорічно організовувати роботу з визначення потреб населення у соціальних послугах шляхом:

– виявлення та аналізу потреби осіб, сімей, які перебувають у складних життєвих обставинах, або соціальних груп у соціальних послугах;

– визначення пріоритетів щодо організації надання соціальних послуг;

– розробки програм розвитку системи надання соціальних послуг на адміністративно-територіальній одиниці/ територіальній громаді.

У зв’язку з вищезазначеним, було проведено роботу з цього питання з головами об’єднаних територіальних громад, за  результатами якої, управлінню надана інформація відповідно до Порядку визначення потреб населення адміністративно-територіальної одиниці у соціальних послугах за визначеними формами.

Встановлено, що управління соціального захисту населення, у справах сім’ї, дітей та молоді, територіальні центри для престарілих та осіб з інвалідністю тощо надають достатній спектр соціальних послуг вразливим верствам населення області.

З впровадженням адміністративно-територіальної реформи в Болградському районі створено 10 об’єднаних територіальних громад. У зв’язку з цим, проведено поступовий перерозподіл функцій соціального забезпечення і надання соціальних послуг громадянам, які перебувають у складних життєвих обставинах і потребують сторонньої допомоги за місцем проживання та в умовах стаціонарного перебування до виконавчих органів влади.

З цією метою укладені угоди про співпрацю об’єднаних територіальних громад з територіальними центрами щодо надання соціальних послуг одиноким непрацездатним громадянам, що проживають на території ОТГ.

Зокрема, у Тарутинській селищній та Криничненській сільській ОТГ функціонують територіальні центри соціального обслуговування (надання соціальних послуг), засновниками яких є ОТГ. Працюють Центри надання соціальних послуг в Болградській та Арцизькій ОТГ. Кубейська, Бородинська, Городненська, Теплицька, Павлівська, Василівська ОТГ повноваження по наданню соціальної послуги догляду вдома виконують самостійно, в них утворені структурні підрозділи з питань надання соціальних послуг або в штаті громади числяться соціальні працівники. В Тарутинській ОТГ функціонує селищний центр соціальних служб та Центр психологічної реабілітації дітей служби у справах дітей Болградської районної державної адміністрації.

У 2022 році для задоволення потреб населення територіальних громад у соціальних послугах (близько 3388 особам) в місцевих бюджетах району передбачено на 2022 рік кошти в сумі 15787,6 тис. грн.

Основними соціальними групами, що потребують соціальних послуг є особи похилого віку, особи з інвалідністю різних вікових груп, малозабезпечені громадяни, сім’ї з дітьми та сім’ї, що опинились у складних життєвих обставинах і не здатні самостійно їх подолати, діти які залишились без батьківської опіки, особи, що повернулись з місць позбавлення волі тощо.

Звернення громадян, які перебувають в складних життєвих обставинах, стосовно отримання соціальних послуг розглядаються і питання вирішуються відповідно до чинного законодавства. Якість надання соціальних послуг проводиться внутрішнім моніторингом.

Начальник управління Олександр РОЖКОВ