1. /
  2. Новини
  3. /
  4. У БОЛГРАДСЬКОЇ РВА ОБГОВОРИЛИ...

У БОЛГРАДСЬКОЇ РВА ОБГОВОРИЛИ ПИТАННЯ ФУНКЦІОНУВАННЯ ЦНАП У ГОРОДНЕНСЬКОЇ ОТГ

14 вересня 2022 року заступник начальника Болградської РВА Дмитро ДІМИТРОВ спільно з начальником відділу цифрового розвитку, цифрових трансформацій і цифровізації та організації діяльності центрів надання адміністративних послуг Болградської РВА Домнікією Кучеровською провів робочу нараду з головою Гродненської ОТГ Миколою Богоєвим з питань організації надання населенню адміністративних послуг.
Як зазначив Дмитро Степанович, громади повинні створювати зручні і доступні умови для отримання населенням адміністративних послуг. Це є однією з головних задач, що має вирішуватися органами місцевого самоврядування.
Згідно діючого законодавства України міським, селищним, сільським радам з населенням понад 10 тисяч мешканців необхідно до 1 січня 2023 року утворити ЦНАП. Кабінетом Міністрів України затверджено перелік адміністративних послуг органів виконавчої влади та адміністративних послуг, що надаються органами місцевого самоврядування у порядку виконання делегованих повноважень, які є обов’язковими для надання через ЦНАП. Але, надання адміністративних послуг, суб’єктом надання яких є відповідна рада (її виконавчі органи або посадові особи), здійснюється виключно через ЦНАП.
Городненською сільською радою на чотирнадцятій сесії прийнято рішення про утворення Центру надання адміністративних послуг Городненської сільської ради та затверджено Положення про нього. Також рішенням сесії затверджено штатний розклад даного структурного підрозділу у кількості 3-х штатних одиниць.
Аналіз виконання вимог нормативних актів у сфері функціонування центрів надання адміністративних послуг показав, що Городненською сільською радою не вжито певних заходів, спрямованих на відкриття ЦНАПу. Не виконуються рекомендації управління цифрового розвитку, цифрових трансформацій і цифровізації Одеської обласної адміністрації та Болградської районної військової адміністрації.
Наразі сільською радою надаються адміністративні послуги, передбачені Переліком, який затверджено розпорядженням Кабінету Міністрів України, а саме: з реєстрації/зняття з реєстрації місця проживання, видача відповідних довідок з цього напрямку, послуги соціального характеру, але надаються вони не через ЦНАП, як того вимагає діюче законодавство, а окремими працівниками сільської ради.
Тому для виправлення зазначеної ситуації, під час наради були обговорені методи і шляхи забезпечення функціонування ЦНАПу Городненської територіальної громади згідно з вимогами діючого законодавства. Заступник начальника Болградської РВА визначив терміни виконання усіх зауважень та передбачених заходів.