1. /
  2. Новини
  3. /
  4. ЧИ МОЖЛИВЕ ПРИЗНАЧЕННЯ ПЕНСІЇ...

ЧИ МОЖЛИВЕ ПРИЗНАЧЕННЯ ПЕНСІЇ ОНЛАЙН?

☝️Продовжуємо відповідати на найпоширеніші запитання щодо важливих онлайн-сервісів, які під час воєнного стану допомагають українцям у простий та зручний спосіб отримувати послуги.

❓Запитуєте: Чи можливе призначення пенсії онлайн? Як працює ця послуга?

✅Відповідаємо: для призначення пенсії онлайн необхідно подати онлайн заяву на призначення пенсії, після чого застрахованій особі достатньо буде лише один раз відвідати відділення ПФУ для отримання свого пенсійного посвідчення.

👉 Більш детально – опис послуги

🔸 Послуга дає можливість застрахованій особі (заявнику) самостійно подавати заяву та скан-копії всіх необхідних документів з метою подальшого постійного отримання того чи іншого запитуваного заявником виду пенсії.

🔸 У заяві на призначення пенсії заявник повинен вибрати територіально найближче від нього відділення ПФУ, де він має намір оформити пенсію, а також відзначити потрібний йому вид своєї майбутньої пенсії, вказати адресу місця проживання та надати відомості про свій паспорт.

🔸 Також в цій заяві застрахована особа може вказати свою електронну пошту та номер телефону для того, щоб потім вона могла відстежувати хід виконання своєї заявки.

🔸Далі заявник мусить прикріпити підготовлені їм скан- копії документів, а також вказати спосіб отримання пенсії: через АТ ˮУкрпошта” або через уповноважений банк (зазначити банківський рахунок та інші банківські реквізити тієї пластикової картки, на яку буде перераховуватися майбутня пенсія).

❓Чи відрізняється перелік документів для оформлення різних видів пенсії?Слід мати на увазі, що для кожного виду пенсії є свій перелік документів, необхідних для її оформлення.

Якщо людина виходить на пенсію за віком, то набір документів простий – паспорт, ідентифікаційний код та трудова книжка.

Якщо ж, наприклад, пенсія призначається по інвалідності, то повинні додаватися документи для обґрунтування цієї інвалідності.Заявник повинен заздалегідь зробити скан-копії всіх необхідних йому документів для призначення того чи іншого виду пенсії. Потрібно пам’ятати, що розмір кожного файлу з сканованим документом не повинен перевищувати 1 Мб.

У разі призначення пенсії за віком відповідна заява може бути подана заявником не раніше ніж за місяць до досягнення ним пенсійного віку.Для подання заявки необхідно також врахувати, що пенсія призначається з дня звернення за пенсією, крім таких випадків:

Пенсія за віком призначається з дня, наступного за днем досягнення пенсійного віку, якщо звернення за пенсією відбулося не пізніше трьох місяців з дня досягнення особою пенсійного віку.

Пенсія по інвалідності призначається з дня встановлення інвалідності, якщо звернення за пенсією відбулося не пізніше трьох місяців з дня встановлення інвалідності.

Пенсія у зв’язку з втратою годувальника призначається з дня, наступного за днем смерті годувальника, якщо звернення про призначення такого виду пенсії надійшло протягом 12 місяців з дня смерті годувальника.

Також Ви можете скористатися порталом Дія за посиланням❗️Спосіб електронної ідентифікаціїКваліфікований електронний підпис, Логін та пароль (можна скористатися лише після попереднього відвідування того чи іншого відділення ПФУ з метою отримання там реєстраційного коду).

Як отримати послугу❓Подати заяву та відповідний (необхідний для отримання того чи іншого виду пенсії) перелік документів через портал Пенсійного фонду України. https://portal.pfu.gov.ua/ .

Строки надання послуги❓Рішення щодо надання пенсійного забезпечення приймається протягом 10-ти робочих днів, впродовж яких співробітниками відділення ПФУ надсилається заявникові СМС-повідомлення про призначення пенсії або ж про необхідність уточнення даних.

Вартість послуг❓Безоплатно

Результат послуги❓Надання заявникові відповідного пенсійного забезпечення згідно з тим чи іншим (запитуваним ним) видом пенсії.

ℹ️ Також Ви можете скористатися порталом Дія за посиланням https://diia.gov.ua/services/priznachennya-pensiyi