1. /
  2. Новини
  3. /
  4. НОВИНИ ГРОМАД: У ПРІОРИТЕТІ...

НОВИНИ ГРОМАД: У ПРІОРИТЕТІ ГРОМАДИ – СПРАВЕДЛИВЕ НАДАННЯ СОЦІАЛЬНОЇ ДОПОМОГИ І ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ПІЛЬГОВОГО ПРОЇЗДУ

У Болградській міській раді відбулося чергове засідання комісії з розгляду заяв громадян щодо надання додаткових гарантій щодо соціального захисту населення Болградської територіальної громади.
Члени комісії під головуванням заступника Болградського міського голови Ганни Мунтянової розглянули низку важливих питань. Зокрема, розглянули заяви щодо надання цільової адресної допомоги мешканцям Болградської громади, які опинилися у складних життєвих умовах, а також сім’ям військовослужбовців, які загинули під час виконання службових обов’язків.
«Зазначу, що цільова адресна допомога надається мешканцям громади, які опинилися у надзвичайно складних обставинах внаслідок хвороби, оперативного лікування та інше. Особлива першочергова увага приділяється самотнім громадянам. Тому деяким заявникам серед мешканців громади на таку допомогу довелося відмовити. Такі заявники посилалися на те, що їм не вистачає пенсії. Але бюджет громади не може бути спрямований на те, щоби компенсувати її розмір. Також суттєва допомога необхідними медичними препаратами для лікування деяких захворювань можлива шляхом участі в програмі «Доступні ліки». І для цього потрібно звернутися до сімейного лікаря. Сьогодні багатьом доводиться нелегко, але самотнім та/або тяжко хворим громадянам та тим, хто втратив годувальників на війні – набагато важче», – розповіла Ганна Мунтянова.
Також на засіданні обговорили питання надання комунальною установою «Центр надання соцпослуг» соціальних послуг одиноким мешканцям та одиноким інвалідам першої групи, які проживають у громаді.
«Тут теж доводиться стикатися з тим, що на таку допомогу часто претендують далеко не самотні мешканці громади, в яких є діти непенсійного віку. Відповідно до Сімейного Кодексу України діти зобов’язані утримувати батьків, які є непрацездатними та потребують матеріальної допомоги. До того ж, повторюся, на безоплатну підтримку мають право самотні громадяни похилого віку та самотні інваліди першої групи, або особи похилого віку, якщо їх діти мають інвалідність та вже самі пенсійного віку. На обслуговуванні у КУ «Центр надання соцпослуг» міської ради сьогодні перебуває 148 осіб та 14 мешканців громади у стаціонарному закладі за рахунок бюджету громади. Таким людям комісія дала позитивні відповіді на їхні заяви на минулих засіданнях», – додала заступник Болградського міського голови.
Крім цього, комісією було визначено низку рекомендацій черговим Пункту гуманітарної допомоги, розташованого на вулиці Поштова. А саме: надавати гуманітарну допомогу у вигляді теплих речей та ковдр насамперед новоприбулим внутрішньо переміщеним особам. Решта гуманітарних наборів, у разі їх наявності, – лише конкретним категоріям громадян: ВПО, одиноким громадянам похилого віку, одиноким інвалідам першої групи, дітям-інвалідам, багатодітним родинам, дітям-сиротам, а також особам, які опинилися у вкрай складних життєвих обставинах.
Не менш важливим питанням на порядку денному комісії стало обговорення умов пільгового підвезення громадян у села Табаки та Залізничне Болградської громади. Оскільки ці умови перевізник – ТОВ «Болградтранс» – пропонував змінити, збільшивши вартість проїзду з 13 та 15 грн до 20 та 25 грн відповідно, враховуючи, що тарифи на підвезення пільгової категорії громади не змінювалися протягом року. Як пояснив на засіданні директор ТОВ «Болградстранс» Володимир Гіржу, такі зміни внесені у зв’язку з підвищенням цін на паливо та запчастини.
«Міська рада готова компенсувати пільговий проїзд у ці населені пункти і надалі, у нас є договір. Однак у зв’язку з підняттям вартості умови повинні бути переглянуті, а головне – вивчено обґрунтованість збільшення вартості проїзду, яке для пільгової категорії компенсується з бюджету громади. Нами вже передано всі калькуляції до профільних фахівців Болградської міської ради для цього», – пояснила Ганна Мунтянова.

За інформацією Болградської міської ради